Поради липсата на свободно време или заради по-ниските цени, все по-често пазарувам онлайн. В последно време от популярни китайски сайтове. Много мои приятели също пазаруват по интернет и се заформи дискусия (доста разгорещена) относно предимствата и недостатъците на този вид поръчки.
Оказа се, че „не обикаляш по магазините” не може да се сложи в нито една от двете категории, защото за едни това е предимство, а за други недостатък. Като ясно изразени предимства изпъкнаха аргументите „много по-ниски цени”, „няма работно време – можеш да си купиш каквото си искаш и в 2ч. през нощта”, „доставката е безплатна” и „повечето магазини пазаруват от Китай и препродават с огромна надценка”.
За недостатък при пазаруването от китайските сайтове считам дългото време за доставка и възможността да не уцелиш желаният размер. Но защо трябва да чакате да стане топло, за да се сетите, че ви трябват летни роклички, сандали или бански за морето? Може да проявите малко далновидност, която ще ви спести доста пари - вместо да хукнете по магазините в последния момент и да плащате тройно или четворно по-висока цена от реалната, поръчвайте всичко необходимо по-рано. Тогава времето за доставка няма да бъде от такова значение.
При дрехите и обувките също се получават разминавания, които се дължат на различните системи за оразмеряване в Европа и Китай. Този проблем лесно може да бъде преодолян с петминутно търсене в интернет. Намерете сравнителна таблица Европа-Китай-сантиметри за размерите, които ви интересуват, премерете собствените си размери и сравнете с таблицата. В много от случаите китайските търговци представят своите модели в американски размери, чийто европейски аналог ще откриете още по-лесно. Повечето търговци също прилагат сравнителни таблици с размери в сантиметри за всеки конкретен продукт, затова винаги проверявайте преди да поръчате.
Хората, които предпочитат да пробват стоката преди закупуването, не се доверяват на онлайн продуктите, но винаги съществува риск да купите нещо, което в последствие да се окаже със заводски дефект или повредено, без значение дали сте го купили онлайн или не. Лично за мен онлайн магазините означават удобство и спестени пари!