Анонс

Collapse
No announcement yet.

Кипър пред решаващ избор

Collapse
X
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

 • Кипър пред решаващ избор

  "Bulgarian Post"

  Днес в Кипър се провеждат избори за президент, решаващи за съдбата на островната държава. От резултатите зависи дали Кипър ще остане разделен или ще се обедини. Новият държавен глава ще бъде изправен пред този важен въпрос, нерешен вече няколко десетилетия.

  В 7 часа местно време избирателните секции в Кипър отвориха врати за президентски избори в страната. Поради съдбоносният характер на вота, очаква се тези избори да бъдат едни от най-оспорваните в историята на разделената островна държава.

  Вотът, който е изключително важен за бъдещето на усилията за обединяването на разделените гръцка и турска общности, вероятно ще бъде решен на балотаж след една седмица. Повече от половин милион кипърци ще избират сред девет кандидати, като трима от тях са с изравнени възможности – сегашният президент Тасос Пападопулус, лидерът на комунистите Димитрис Кристофиас и бившият външен министър Янакис Касулидис.

  Настоящият президент Тасос Пападополус, който е известен с позицията си срещу плана на бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан за обединение на острова, сега обещава да инициира ново развитие по темата за обеденението на острова.

  Депутатът от ЕП Янакис Касулидис, който е подкрепян от дясната партия ДИКО, също обещава след изборите веднага да започне преговори с кипърските турци.

  Абсолютен лидер в обществото е председателят на парламента Димитрис Кристофиас. С него социалистическата партия АКЕЛ за първи път ще участва самостоятелно в надпреварата за президентския пост. Той също заявява, че ще положи всички усилия, за да спре разпаденето на Кипър на две отделни държави.

  "Граждани на Кипър, дойде времето да потърсим решение", казва Кристофиас, цитиран от "Дойче Веле" и добавя: "В скоро време ще стане ясно бъдещето ни за десетилетия напред. Не трябва да пропускаме възможността, имаме нужда от президент, който ще изведе Кипър от стагнацията."

  Социалистическата партия, която издига популярния Кристофиас обаче е коалиционен партньор в правителство и ще трябва да се справи с тежкото наследство, завещано й от сегашния президент Тасос Пападополус.

  Самият Пападопулос също се кандидатира за нов петгодишен мандат, с подкрепата на демократическата партия ДИКО. Настоящият държавен глава се слави с твърдата си политика по отношение на цялостта на Кипър. Пападополус е безкомпромисен по отношение на въпроса за преговорите със Северен Кипър, той е най-отявленият противник на плана на Кофи Анан. През 2004 година, когато бе проведен референдумът, той призова населението да гласува против. Според него тогава "Всеки друг вот щял да означава национално предателство".

  "Опитват се да ни сплашат с разделение. Но първо трябва да успеят да ни убедят да приемем план като този на Анан", повтаря той.

  Обединените нации и EС вече обявиха подкрепата си за всяка нова инициатива след изборите. Ако и подновените преговори се провалят, Анкара ще увеличи натиска за признаването на Турската република Северен Кипър. Без съмнение независимостта на Косово, която се радва на международна подкрепа, им дава основание да се надяват на успех.

  Много голям е шансът Северен Кипър най-после да получи международно признание. След като кипърските турци, за разлика от гърците, на референдума преди четири години приеха плана на Кофи Анан, международното одобрение за Северен Кипър значително нарасна. Все повече стават опитите за международно признаване на подкрепяната до този момент само от Турция държава. Посещения като това на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер в Северен Кипър се оценяват като симптоматична победа.

  Вероятно няма да има победител на първия тур на изборите на 17 февруари. Според социологическите проучвания тримата основни претенденти ще получат близки проценти. С малка преднина вероятно ще бъде Пападополус, следван от Кристофиас и Касулидис. Седмица по-късно двамата фаворити ще се изправят един срещу друг на балотаж. Вероятно това ще бъдат Кристофиас и Пападополус.

  Изборният ден започна в 7.00 ч. българско време, ще приключи в 17.00 ч., а първите резултати се очакват в 20.30 ч.
  Last edited by Antony; 17-02-08, H:i.
  Кой, ако не аз, кога, ако не сега...

 • #2
  Относно: Кипър пред решаващ избор

  Деметрис Кристофиас е новият президент на Кипър

  Кандидатът на левицата Деметрис Кристофиас спечели днешните президентски избори в Кипър и става шестият президент на страната, предаде обществената телевизия на острова.

  Съперникът му консерваторът Янакис Касулидис призна загубата си.
  При 100% обработени бюлетини резултатът е:
  Кристофиас - 53,36% от гласовете срещу 46,64% за Касулисис.
  Кой, ако не аз, кога, ако не сега...

  Comment


  • #3
   Относно: Кипър пред решаващ избор

   Кипърски лидери се договориха за среща

   Лидерът на кипърските турци Мехмет Али Талат е позвънил на новоизбрания кипърски президент Деметрис Христофиас, за да му честити изборната победа. Двамата са се споразумели да се срещнат, съобщи представител на кипърските турци, цитиран от Франс прес.

   „Талат поздрави Кристофиас и двамата са се договорили, че трябва да се срещнат“, заяви съветник на Талат.
   Кристофиас, лидер на Кипърската комунистическа партия, обеща след своята победа на втория тур на президентските избори да работи за обединението на източния средиземноморски остров, който е разделен от 34 години. Той наследи на този пост Тасос Пападопулос, отхвърлил плана на ООН за обединение. Същият бе одобрен от кипърските турци на референдум през април 2004 г. Един месец по-късно Кипър стана член на Европейския съюз.

   "Островът на Афродита“ е разделен по етнически признак на гръцка и турска част от 1974 г., когато турската армия осъществи инвазия в отговор на стремежа на кипърските гърци да го обединят с Гърция.
   Кой, ако не аз, кога, ако не сега...

   Comment

   Working...
   X