Анонс

Collapse
No announcement yet.

Отвориха границата между гръцката и турската част на кипърската столица Никозия

Collapse
X
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

 • Отвориха границата между гръцката и турската част на кипърската столица Никозия

  Николай Атанасов
  45-годишните заграждения на улица Ледра, символизиращи разделението на Острова, бяха заменени с КПП
  На официална церемония в кипърската столица Никозия днес бяха премахнати загражданията, разделящи историческата централна улица Ледра на гръцка и турска част от 1963 г. насам, съобщава France Presse. Те бяха заменени от пешеходен контролно-пропускателен пункт на “Зелената линия” – охраняваната от миротворци на ООН буферна линия между гръцката и турската част на разделения остров.
  Отварянето на улица Ледра е първата стъпка от новата преговорна кампания за обединяването на Кипър. Първоначалният план за обединението на острова се провали през 2004 г., когато на проведения референдум по въпроса мнозинството кипърски гърци гласуваха против, докато повечето кипърски турци подкрепиха идеята. Това доведе до влизането в ЕС само на гръцката част на Кипър на 1 май 2004 г.
  Решението за окончателното премахване на загражденията по ул. Ледра бе взето по време на срещата на новоизбрания кипърски президент Деметрис Кристофиас (Demetris Christofias) и президента на непризнатата Турска република Северен Кипър Мехмет Али Талат (Mehmet Ali Talat) на 21 март, на която бе решено преговорите за обединяването на острова да бъдат възобновени през юни.
  Кметът на Никозия Елени Мавру (Eleni Mavrou) изрази надеждата си, че отварянето на Ледра ще е “първата стъпка” към повторното обединение на Кипър. “Тези 70 метра бяха останали замръзнали във времето, напомняйки ни за разделението, но сега възродиха надеждите ни за прогрес при решаването на Кипърския въпрос. Имаме да извървим още дълъг път. Надяваме се, че това ще е първата от многото следващи стъпки”, заяви Мавру.
  “Днес е исторически ден, в който станахме свидетели на премахването на едно от препятствията пред повторното обединение”, заяви официалният представител на президента на кипърските турци на церемонията, Оздил Нами (Ozdil Nami).
  “Всички знаем, че отварянето на Ледра не е равнозначно на окончателното решеване на Кипърския проблем. То обаче е намек, че отделните елементи на преговорния процес най-после започват да се подреждат”, заяви на свой ред официалният представител на ООН в Кипър, Елизабет Шпехар (Elizabeth Spehar), цитирана от The International Herald Tribune.
  В церемонията по откриването на контролно-пропускателния пункт в сърцето на Стария град на Никозия от 9,30 ч. местно време участваха още кметът на турската част на града, Кемал Булутоглулари (Cemal Bulutoglulari), представители на ръководството на ЕС и други дипломати.
  Преградената 70-метрова разделителна линия между гръцката и турската част на улицата, която носи името Локмачъ (Lokmaci) все още трябва да бъде детайлно проверена за неизбухнали артилерийски снаряди от времето на турската агресия на Острова през 1974 г., а изоставените сгради в ивицата предстои да бъдат обновени.
  Централната търговска улица Ледра, преминаваща през 600-годишните венециански стени в Стария град на Никозия, е разделена за пръв път с барикади през 1963 г., след кървавите сблъсъци между кипърските гърци и кипърските турци, като от 1964 г. насам по разделителната линия са разположени миротворци на ООН. След турската инвазия през юли-август 1974 г., последвала неуспешния опит за държавен преврат срещу президента на Кипър, архиепископ Макариос ІІІ, улицата е разделена със стена. През 2005 г. кипърските турски власти премахнаха загражданията от своята страна на улицата, а през 2007 г. Република Кипър също срути своята бетонна стена, разделяща Ледра, заменяйки я с пластмасови заграждения.
  КПП-то на ул. Ледра е шестият пропускателен пункт по разделителната линия на Острова от април 2003 г. насам, когато кипърските турци за пръв път вдигнаха ограниченията за придвижване за кипърските гърци, и втори пешеходен пропускателен пункт в столицата Никозия.  Източник:
  http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=14626

  Имам си цветенце за поливане.Щтрак.
  "Най-добрата част от живота на човека са неговите малки, незапомнени постъпки, извършени с доброта и любов"


Working...
X