Анонс

Collapse
No announcement yet.

Кипър ограничава пенсионните привилегиите на държавните служители

Collapse
X
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

 • Кипър ограничава пенсионните привилегиите на държавните служители

  Кипър намалява пенсионните привилегии на висшите държавни служители. Правителството прие проктозакон, който премахва получаването едновременно на заплата и пенсия, както и на пенсии от няколко места.

  Това е част от пенсионната реформа в страната, по която се очаква да се постигне споразумение до октомври, информира БНР.
  Проектозаконът регулира пенсиите в публичния сектор. Всички работещи в него - министри, членове на парламента, шефове на агенции и комисии вече няма да могат да получават така наречените множествени пенсии.

  Те са една специфика на пенсионната система в Кипър, като размерът им зависи не от цялостния осигурителен принос, а от последната заплата на висшия държавен пост. Премахва се и едновременното получаване на заплата и пенсия.


  Според официалната статистика преди година 820 души са получавали по три пенсии – две от държавата като заемащи постове в държавната администрация и една поради навършени години за пенсия.

  Списъкът включва основно членове на парламента, министри, шефове на държавни служби, които получават средно по 10 000 евро на месец, а някои стигат и до шестцифрена сума. В същото време средната пенсия в частния сектор в Кипър е около 600 евро на месец.

  В Кипър от месеци се дискутира реформа в пенсионната система. Очаква се от средата на април да започнат консултации между правителството и социалните партньори. Предложенията трябва да са готови до 1 октомври.

  http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=17020286
Working...
X