Анонс

Collapse
No announcement yet.

И Кипър може да опре до външна помощ

Collapse
X
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

 • И Кипър може да опре до външна помощ

  Може да се наложи Кипър да търси външна финансова помощ, ако не се вземат драстични мерки да справяне с последствията от експлозията във военен склад, която извади от строя най-голямата електроцентрала на острова, предупреди управителя на кипърската централна банка Атанасиос Орфанидис. Експлозията във военна база наля последната капка


  Пострадалата от взрива електроцентрала Василикос. Снимка: Reuters

  Кипър, който и без това е под натиска на пазарите заради връзките си със затъналата в дългове Гърция, сега е изправен пред нови проблеми – лишен е от половината от производството на електричество.

  „За да избегнем най-лошото, включително прибягване до механизма за подкрепа и всички последствия за икономиката, незабавно трябва да се вземат допълнителни и по-драстични мерки“, пише в писмо, изпратено от Орфанидис до президента Деметрис Христофиас на 18 юли, цитирано от Reuters.

  „Като претеглим фактите, неблагоприятната международна обстановка, трудностите с намирането на външно финансиране и допълнителното влияние върху икономиката на последните събития, смятам, че икономиката е в критично състояние, съпоставимо с това през 1974г.“ (турската инвазия в Северен Кипър).

  Орфанидис, който е член на управляващия съвет на Европейската централна банка , за първи път споменава, че може да се наложи Кипър да потърси помощ от ЕС, въпреки че лихвите по кредитите на страната се качват още преди експлозията.

  Взрив във военен склад с конфискувани ирански боеприпаси миналата седмица отне живота на 13 души и предизвика криза с производството на електричество на острова.

  Бюджетният дефицит на Кипър е 5,1% от БВП, а държавният дълг – около 60 на сто, което е далеч по-добре от състоянието на Гърция, Ирландия и Португалия, които прибегнаха до финансова помощ по европейския механизъм за подкрепа.

  Въпреки това финансовите пазари са притеснени, че икономиката на острова може да пострада тежко от зависимостта си от Гърция.

  http://www.dnes.bg/business/2011/07/...pomosht.124442
Working...
X