Анонс

Collapse
No announcement yet.

1 декември - Световен ден за борба със СПИН

Collapse
X
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

 • 1 декември - Световен ден за борба със СПИН

  Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.  От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността. През 2004 г е създадена независимата организация - World AIDS Campaign, която поема провеждането на кампаниите. Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

  [...]

  Как се е появил СПИН?

  Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977/1978 година. Първите публикации, свързани със СПИН, се появяват в началото на 80-те години в САЩ. За този нов вид заболяване е имало различни наименования, включително и „Гей синдром", защото се смятало, че се среща само при хомосексуални.

  През 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в СAЩ официално въвеждат името СПИН. Въпреки че синдромът бил наименован, тогава все още никой не знаел какво точно го причинява.

  През 1983 година вирусът, който причинява СПИН е изолиран. Това става едновременно от два екипа вирусолози, оглавявани във Фрaнция от Люк Монтание, и от Робърт Гало в САЩ. Професор Люк Монтание и екипът от Института Пастьор във Фрaнция откриват вирус, който първоначално наричат LAV (Lymphadenopathy-Associated Virus) . По същото време учени от Националния раков институт в СAЩ откриват вируса HLTV - III. През 2008 г. Монтание и сънародничката му Франсоаз Баре-Синуси получават Нобелова награда за медицина за откритието на ХИВ вируса. Смята се, че наградата слага край на дългогодишния спор кой е първият откривател на ХИВ-вируса.

  През 1985 г. лекарите вече използват тест за откриване както на заразени хора, така и на заразена с ХИВ вируса кръв. Учените вече знаят, че не само хомосексуалните, а всеки в контакт със заразена кръв или телесни течности може да бъде инфектиран с ХИВ, в това число новородени и деца.

  През 2000 г. в Дърбан, Южна Африка, учени и лекари приемат декларация, според която ХИВ е причинителят на СПИН.

  ХИВ/ СПИН е разпространен в целия свят. У нас първият случай е открит през 1986 г. при студент от Танзания. В света заразените от СПИН бързо се увеличават. От 13 милиона през 1992 г., нарастват на 22 милиона през 1996 г., като 8 милиона от тях са починали. По настоящем в света над 33 милиона души живеят със вируса на ХИВ, на всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира.

  Какво символизира червената панделка?


  Червената панделка е международен символ на анти-СПИН кампанията. Тя е създадена преди 12 години от група художници, нарекла се "Visual AIDS". Символ е на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към проблема и да не се пренебрегва едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. През годините червената панделка стана изключително популярен символ на различни инициативи и организации за борба с ХИВ/СПИН.

  Източник: БЛИЦ | 1.12. - Световен ден за борба със СПИН

  Свързана тема от форума: Страхувате ли се от HIV/СПИН?

  Доклад на ООН за последното десетилетие отчита:
  Сериозен спад на заболелите от ХИВ в най-засегнатите африкански държави

  Сериозен спад от средно около 50% на заболелите от ХИВ през последните 10 години отчита ООН в свой доклад за 25 предимно бедни държави, повече от половината от които в Африка, съобщиха в сряда световните агенции.  Някои от положителните данни са от страни, в които заболяването е било изключително разпространено – в Малави се наблюдава намаляване от 73%, в Ботсвана – със 71%, в Намибия – 68%, Замбия – 58%, Зимбабве – 50% и с 41% в Южна Африка и Свазиленд.

  "Прогресът се ускорява – преди се отнемаше десетилетие да се постигне това, което успяхме за 24 месеца... Това е доказателство, че с политическата воля на наша страна имаме възможност да постигнем поставените цели до 2015 година", коментира изпълнителният директор на UNAIDS Мишел Сидибе.

  Според доклада лечението на ХИВ в Южна Африка се е увеличило със 75% през последните две години, като е обхванало 1.7 милиона пациенти. Междувременно, новите инфекции са били с 50 000 по-малко за тези две години. Правителството на Южна Африка е увеличило инвестициите в програми за борба със СПИН с над $1.6 млрд., което е и най-голямото увеличение сред страните с ниско или средно ниво на БВП.

  От ООН съобщават още, че 81 държави са увеличили разходите за борба с вируса с над 50% в годините между 2001 и 2011 г. Освен това документът напомня, че остават 1000 дни за постигане на Целите на хилядолетието, една от които е премахването на ХИВ/СПИН до 2015 година.

  Сериозен спад на заболелите от ХИВ в най-засегнатите африкански държави - Mediapool.bg

 • #2
  За: 1 декември Световен ден за борба със СПИН

  Първоначално написано от milo
  След смяна на скина със silwerwite не може да се влезе във форума нито да се излезе като ми изписва следното :
  Цитирай:
  И "следното" е...?

  Comment

  Working...
  X