Анонс

Collapse
No announcement yet.

Шиста проба носене на магарето

Collapse
X
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

 • Шиста проба носене на магарето

  19.01.2012

  Кратката история на шистовия газ в България е и история на управленчески полуобяснения и оправдания. Нищо ново, но с оглед на неясната полза от шиста не е ли време да се сложи край на разтакаването?

  Коментар на Любослава Русева, публикуван във в. „Преса”.

  Лети в небето голяма птица и гордо размахва огромните си криле. До нея пърха малка птичка и пита: „Накъде летим, накъде?“ Голямата птица не отговаря. „Накъде летим, накъде?“ - пита пак малката. Голямата птица се извръща бавно и важно отвръща: „Не знам!“
  Да пием за нашите държавни ръководители!

  (Грузински тост)


  Вече най-сериозно предлагам за решенията на българските държавни ръководители да се съобщава в сводката за нивото на река Дунав. А ето и примерна емисия:

  „При Видин посланикът на САЩ Джеймс Уорлик призова да се даде разрешение на американската компания „Шеврон“ за проучване и добив на шистов газ. Затова още преди Лом правителството обяви търг, „Шеврон" автоматично го спечели и се сключи споразумение за проучване на залежите край Нови пазар. Около Козлодуй обаче се появиха известни разногласия, а по течението изникнаха предложения за мораториум. При Оряхово бяха внесени и три законопроекта за забраната на добива – на „Коалиция за България“, „Атака“ и РЗС.

  Протестите започнаха да ескалират, но край Никопол министър Трайчо Трайков посъветва да не „изхвърляме мръсната вода заедно с бебето“. Освен всичко това при Търну Мъгуреле той ни убеди, че 65 на сто от българите одобряват шистовия газ, при условие, че се добива екологично. В Русе пък, където парламентарната комисия по икономическите въпроси, енергетиката и туризма изведнъж се сепна след впечатляващите шествия в 12 крайдунавски града, протестиращите бяха финтирани с предложение за половинчат мораториум в рамките на шест месеца.

  Някъде около Силистра обаче отново настъпи обрат: докато забраната плаваше и междувременно се очакваше парламентът да я одобри (което в крайна сметка се случи), правителството внезапно се озова при устието на Дунава, взе си разрешителното от „Шеврон“ и пътем го потопи в дълбините на Черно море...”

  В прав текст...

  Ако не сте разбрали нищо от тази емисия, ще я преразкажа така: Преди около половин година българското правителство реши да сключи споразумение за проучване и добив на шистов газ с американската компания „Шеврон“. Тъй като малко преди това Международната енергийна агенция обяви, че връхната точка на глобалното производство на петрол ще настъпи не след трийсетина години, а най-късно през 2020 г., основният аргумент за решението беше търсенето на алтернативни енергийни източници.

  Да, ама междувременно стана ясно, че методът за добив на шистов газ е малко нещо рисков. Американската агенция за опазване на околната среда (ЕРА) публикува предварителни данни от свой доклад за замърсяване на подпочвените води в щата Уайоминг, а на 1 юли миналата година Франция стана първата страна, наложила пълна забрана на шистовия газ. Малко по-късно (24 декември 2011 г.) бразилският институт за околна среда и възобновяеми биоресурси Ibama глоби „Шеврон" с 5,4 млн. долара за причинения от нея разлив на нефт в шелфа до Рио де Жанейро.

  Аргументите „за“ добива на шистов газ обаче също не закъсняха. „Шистовият газ изглежда способен да преобърне геополитическия баланс. Със своята технологична преднина САЩ могат да се върнат във водеща позиция, защото повсеместното присъствие на шистите подкопава пазарната доминация на „Газпром“, която почива на големи и скъпи находища за конвенционален природен газ в труднодостъпни места. Европейските държави, изпаднали в зависимост от руските енергийни източници, гледат на това с настървен интерес.“ (Из анализ, публикуван в сайта на „Коалиция за Климата“).

  Друг защитник на тезата, че е най-малкото любопитно да проучим какво има в недрата на българската земя, за да добием известна енергийна независимост от Русия, ни светна и за нещо друго. Цената на суровия петрол щяла да скочи над 150 долара на барел. И понеже природният газ бил привързан към нефтените деривати, цената му се предвиждала да отпътува в още по-“правилната” посока – до 600 долара за 1000 кубически метра...


  За да е пълен хаосът

  Ако пак не сте разбрали нищо, значи е време и да ви ядосам:
  Цяла година четяхме и апокалиптичните, и утопичните прогнози за добива на шистов газ, но българското правителство и парламентарно мнозинство така и не благоволиха да ни предоставят ясна информация по въпроса.

  Нещо повече - те дори саботираха „всенародната просвета“, ако не броим: Спорадичното им пренебрежително отношение към няколкото рехави протеста („Ще подпиша на инат!“ - изрепчи се Бойко Борисов на протестиращите в Добрич);

  Грубите, но откъслечни изказвания на министър Нона Караджова („Глупости от интернет!“ - възкликна тя по повод възраженията); Метафоричните напъни на Трайчо Трайков да защити неясното решение на правителството от юни 2011 г. по договора с „Шеврон“ („Реакцията срещу шистите е като подхода на мафията - изстрел в сърцето, изстрел в главата и най-накрая отрязване на главата".)

  Примерът с шистовия газ обаче е не просто поредният и последният (засега) в наниза обявени „реформи“, които държавните ни ръководители зарязаха по средата, а ключово свидетелство за системен проблем в текущото управление.

  На първо място - защото показва, че решения, които иначе се обявяват пламенно, впоследствие с лекота биват захвърлени в кошчето.

  На второ място - защото потвърждава, че наред с хаотичните хрумвания, надраскани на коляно, има и смислени идеи, за които обаче не се намира никой овластен с достатъчно характер и компетентност да представи адекватно на публиката.

  На трето място - защото потриса с недостига на управленска последователност, което пък предполага липса на умението да правиш далновидни и същевременно непопулярни ходове; липса на умението да имаш ясна концепция, която да печели уважение; липса на умението да планираш живи перспективи, наместо да действаш като частица от всеобщия браунов хаос...


  Шисти и магарета

  Всъщност примерът за шистовия газ е донякъде и ценностен, тъй като показва преди всичко манталитет – дали ще се съобразиш със статуквото или ще търсиш пътища за независимост; дали ще се съобразиш с крясъците на протеста, или ще съумееш да ги овладееш по разумен начин. Нито едното от двете не направи ГЕРБ и дори не се опита да направи, защото предпочете да остави впечатлението, че и този път ще угоди на всички.

  Когато се опитваш да угаждаш на всички обаче, непременно ще изпаднеш в трагикомична ситуация като в друг грузински тост:

  Веднъж баща и син тръгнали на магаре към съседното село.
  – Какви безсърдечни хора! Бива ли така да мъчат горкото животно? Яхнали го и двамата! – възкликнал първият, когото срещнали по пътя си.
  Бащата слязъл и оставил сина на магарето.
  – Вижте какъв неблагодарен син! Той си почива, а клетият старец ходи пеша! – цъкали с език минувачите.
  Синът слязъл от магарето и се качил бащата. Срещнали познати:
  – Ти нямаш капка милост, бе! Да оставиш горкото дете да се мъчи!
  Бащата слязъл и заедно със сина понесли магарето на рамене.
  – Леле, вижте тези идиоти! Да носят магарето, вместо то да ги носи! – разсмели се хората в съседното село.
  - Е, очевидно не можеш да угодиш на всички! - казал бащата.
  Да пием за онези, които не могат да взимат решения, докато ние носим магарето!


  Автор: Любослава Русева, Редактор: Александър Андреев

  DW
  The big trouble with dumb bastards is that they are too dumb to believe there is such a thing as being smart.


  Няма лек срещу провокаторите. Бан на никове, бан по IP, бан по име, бан по фамилия, бан по ЕГН не помага, ако целокупното форумно население отговаря на провокациите им

  Най-доброто нещо, което можете да прилагате към общи дразнители е Ignore!
  Всеки един ваш отговор, налива вода във воденицата на тези, които ви провокират!

 • #2
  Всичко ли е чисто около шистовия газ?

  Преди да започна по същество, си признавам: не разбирам нищо от добив на шистов газ.

  Ами тогава не се обаждай, ще каже някой. И с право.

  Основание да се намеся в спора за и против добива на шистов газ ми дава обстоятелството, че и другите участници в дебата също нищо не разбират от материята. За да разбираш от такъв добив и да прецениш вредите и ползите от него, трябва да си се занимавал професионално с това достатъчно дълго.

  Може би в България има няколко човека, изпълняващи това условие. Но и да има, техният глас не може да се чуе и да бъде разпознат в хора на спорещите дилетанти.

  Следователно, мненията на спорещите страни са основани не на знания, а на чувства. Тези чувства са възникнали в най-добрия случай като резултат от прочетени в медиите материали по въпроса. За да не остане назад, и моя милост попрочете това-онова.

  Така научих, че добивът на такъв газ е много вреден за околната среда. За да излезе газът, се налагало разбиване на земните пластове чрез хидравличен удар на дълбочина няколко километра. За целта в сондажа се наливало огромно количество вода. А освен нея и множество химикали, някои от които - отровни. Това като нищо можело да замърси подпочвените води.

  Но освен това научих, че разбиването на земните пластове с воден удар било обичайна практика и при конвенционалният добив на нефт и газ. То се използувало при 95% от сондажите в САЩ, например. Първото такова разбиване било осъществено през 1947. Преди това се е практикувало разбиване с динамит – още от 1865. Оттогава само в Щатите такива водни разбивания са извършени милиони пъти. Самият добив на шистов газ бил просто продължение на практиката на конвенционалния добив.

  По принцип такова разбиване се налага само когато залежите от петрол и газ са под водоносните пластове и не са в досег с тях. Защото, ако са в досег, те, като по-леки, биха изплували над водата и биха образували конвенционално находище.

  Оказва се, че изобщо добивът на петрол и газ е мръсна работа. Това си го знаехме и преди – миналата година видяхме как един петролен кладенец омърля целия Мексикански залив. Но, странно защо, противниците на шистовия газ не протестират срещу конвенционалният добив на петрол и газ.

  Излиза, че някои хора не са чели достатъчно. Или са чели, но избирателно. А най-вероятно не са и чели, а са чули.

  В производството на енергия има опасности, които са известни отдавна, и няма нужда човек да ги научава от вестниците. Например, атомната енергетика. При нея също се отделят вредни вещества, при това доста по-опасни. И също се заравят в земята. За десетки хиляди години. През това време те могат да замърсят не само подпочвените води, а и всичко. Или обикновената, изгаряща въглища, енергетика. Откритите рудници на Марица-изток унищожават хиляди декари земя, превръщайки я в нещо като лунна повърхност.

  Но противниците на шистовия газ не протестират срещу атомната енергетика. Даже някои са и нейни привърженици. И не ги интересува унищожената земя. Интересува ги избирателно само шистовия газ. Каква ли е причината за тази тясна специализация?

  За да разберем, нека се вгледаме в подробностите. Прави впечатление, че протестът е не само срещу добива, но и срещу проучването за такъв газ. Това е странно: проучване и добив са различни неща. Добивът си е добив, докато проучването е просто изваждане на образец, който отива за изследване. Но дори и да приемем, че проучвателният сондаж е също толкова вреден, колкото и производственият, пак вредата от проучването е несъизмеримо по-малка. Защото става дума за ограничен брой сондажи.

  И, накрая, проучването за наличие на полезни изкопаеми може изобщо да не включва сондиране. То може да е работа с геоложки карти, издирване на съпътстващи геоложки формации и т.н. Но противниците на шистовия газ са се вкопчили в проучването и не го дават за нищо на света.

  Единствените, които имат интерес от такова поведение, са противниците на енергийната независимост на България. Наличието на доказани залежи от газ, способни да задоволят вътрешното търсене, е огромен коз в ръцете на всяко (национално отговорно) правителство. Когато то седне да преговаря с Газпром, цената, от която ще тръгне пазарлъкът, ще е съвсем друга.

  Това обстоятелство, естествено, не се харесва на последния. И понеже той има много свои хора у нас, някои от които дори все още изпълняващи длъжността държавен глава, най-малкото, което може да направи, е да ги подсети да организират протести срещу добива и проучването на въпросния газ. В случай, че те не се сетят сами, де.

  С това не искаме да кажем, че всичките петстотин участници в последния протест срещу шистовия газ са хора на Газпром. Всъщност, между тях едва ли е имало и пет такива. Не, просто неговите хора умело използуват страховете на други, загрижени за околната среда, хора. Трябва да оценим по достойнство качествата на газпромаджиите. В тези среди способността да си свършиш работата с чужди ръце винаги се е ценяла високо.

  Оттук можем да определим и къде е главната опасност в целия този газов случай. Ако петата колона на Газпром у нас успее, последствията ще са по-лоши и от добива на шистов газ. И няма да се ограничат само върху подпочвените води.

  Веселин Кандимиров
  http://www.svobodata.com
  actualno.com
  The big trouble with dumb bastards is that they are too dumb to believe there is such a thing as being smart.


  Няма лек срещу провокаторите. Бан на никове, бан по IP, бан по име, бан по фамилия, бан по ЕГН не помага, ако целокупното форумно население отговаря на провокациите им

  Най-доброто нещо, което можете да прилагате към общи дразнители е Ignore!
  Всеки един ваш отговор, налива вода във воденицата на тези, които ви провокират!

  Comment


  • #3
   Относно: Шиста проба носене на магарето

   За кой ли път "прогресивните сили", разбирайте "еколозите" разстреляха здравия разум. След като Доган е най-великия хидролог в държавата, очевидно всички останали са геолози.

   Дали пък руското енергийно лоби не ни пробута сълзлив романс?
   Човекът желае свободата….В същото време я ограничава - застраховки, ипотеки, вярвания, обичай, религии, учения, идеологии, общности, политически движения..... Страховете - не са нищо друго освен, граници, които сами си поставяме.

   Comment


   • #4
    Относно: Шиста проба носене на магарето

    Първоначално написано от Marchela5 Виж мнението
    За кой ли път "прогресивните сили", разбирайте "еколозите" разстреляха здравия разум. След като Доган е най-великия хидролог в държавата, очевидно всички останали са геолози.

    Дали пък руското енергийно лоби не ни пробута сълзлив романс?
    http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1191865
    The big trouble with dumb bastards is that they are too dumb to believe there is such a thing as being smart.


    Няма лек срещу провокаторите. Бан на никове, бан по IP, бан по име, бан по фамилия, бан по ЕГН не помага, ако целокупното форумно население отговаря на провокациите им

    Най-доброто нещо, което можете да прилагате към общи дразнители е Ignore!
    Всеки един ваш отговор, налива вода във воденицата на тези, които ви провокират!

    Comment


    • #5
     Относно: Шиста проба носене на магарето

     Шистовият газ и рубладжиите
     Дата: 19.01.2012; автор: Борислав Зюмбюлев

     Въпросът за шистовия газ не е екологичен, той е политически.
     Който е против добива на шистов газ, помага на Русия. Който иска България да е част от свободния свят, е за добива на шистов газ.
     По този въпрос плурализъм няма.
     Не може да се забраняват геоложките изследвания само защото това не е удобно за Москва. Този факт означава, че колониалната ни зависимост от Русия продължава.
     Обсъждането на технологията и евентуалната вредност е тема, която може да бъде дискутирана на някой последващ етап.
     Може би под Делиормана изобщо няма шистов газ, годен за добив, и нашите надежди за енергийно освобождение са напразни. Но изобщо идеята за спиране на научните изследвания е абсурд, който показва, че България едва ли може да бъде разглеждана като независима държава.
     Всъщност територията, която населяваме през последните 120 години, е все нечия колония - турско-руска, немска, руска, руско-турска... Може би само за няколко кратки периода земята ни е била реално почти независима. Единият такъв период бе през последните 10 години, особено след влизането ни в ЕС. Доброволният отказ от суверенитет към Брюксел почти ни освободи от продължаващата руска хегемония в икономиката.
     Тъмната страна на рублата обаче надделя. Ако някой мисли, че т.нар. протестиращи не са организирани в интерес на големите енергоизносители, да се напие с една кока-кола, защото сигурно вярва, че това е алкохолна напитка.
     Решението ще засили непрестанните подозрения, че България е Троянски кон на Москва, че на нас не може да се има доверие. И ще ни създаде проблеми в дългосрочен план.
     Освен това в него няма никакъв практически смисъл. Полша добива шистов газ, вероятно и други страни, включително и самата Русия, ще започнат да го правят независимо по каква технология и това наистина ще доведе до рязко спадане цената на всички енергоносители. И в крайна сметка ще започнем и ние добив, ако наистина имаме газ. Но да се отказваме сами, водени от някакви имагинерни тревоги за околната среда, е невероятно нелепо.
     Дори и да замразим находището, за да оставим нещо и за поколенията, ние трябва да знаем имаме или нямаме. Така прави Норвегия, където откриват находища, описват ги и ги замразяват за някое друго време. Но никой не се отказва от геоложки проучвания.

     http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1193076

     Comment


     • #6
      Относно: Шиста проба носене на магарето

      Първоначално написано от Marchela5 Виж мнението
      За кой ли път "прогресивните сили", разбирайте "еколозите" разстреляха здравия разум. След като Доган е най-великия хидролог в държавата, очевидно всички останали са геолози.

      Дали пък руското енергийно лоби не ни пробута сълзлив романс?
      Според мен за пореден път българите показаха, че предпочитат да носят магарето на гръб, вместо да го яхнат.

      Яка им гърбина!
      The big trouble with dumb bastards is that they are too dumb to believe there is such a thing as being smart.


      Няма лек срещу провокаторите. Бан на никове, бан по IP, бан по име, бан по фамилия, бан по ЕГН не помага, ако целокупното форумно население отговаря на провокациите им

      Най-доброто нещо, което можете да прилагате към общи дразнители е Ignore!
      Всеки един ваш отговор, налива вода във воденицата на тези, които ви провокират!

      Comment


      • #7
       Относно: Шиста проба носене на магарето

       Първоначално написано от Ivan Виж мнението
       Според мен за пореден път българите показаха, че предпочитат да носят магарето на гръб, вместо да го яхнат.
       Яка им гърбина!
       ...те гърците го я(З)доха това магаре и кво?

       Comment


       • #8
        Относно: Шиста проба носене на магарето

        Това не са, ама поне се повозиха и похапнаха

        Българите само магарета носят.
        The big trouble with dumb bastards is that they are too dumb to believe there is such a thing as being smart.


        Няма лек срещу провокаторите. Бан на никове, бан по IP, бан по име, бан по фамилия, бан по ЕГН не помага, ако целокупното форумно население отговаря на провокациите им

        Най-доброто нещо, което можете да прилагате към общи дразнители е Ignore!
        Всеки един ваш отговор, налива вода във воденицата на тези, които ви провокират!

        Comment


        • #9
         Относно: Шиста проба носене на магарето

         Робърт Джаксън: Забраната ми се струва крайност

         Деканът на факултета за екология на Duke University
         The big trouble with dumb bastards is that they are too dumb to believe there is such a thing as being smart.


         Няма лек срещу провокаторите. Бан на никове, бан по IP, бан по име, бан по фамилия, бан по ЕГН не помага, ако целокупното форумно население отговаря на провокациите им

         Най-доброто нещо, което можете да прилагате към общи дразнители е Ignore!
         Всеки един ваш отговор, налива вода във воденицата на тези, които ви провокират!

         Comment


         • #10
          Относно: Шиста проба носене на магарето

          Една истина, една полуистина и една заблуда

          Извличането на шистов газ крие рискове, но те трябва да се познават
          The big trouble with dumb bastards is that they are too dumb to believe there is such a thing as being smart.


          Няма лек срещу провокаторите. Бан на никове, бан по IP, бан по име, бан по фамилия, бан по ЕГН не помага, ако целокупното форумно население отговаря на провокациите им

          Най-доброто нещо, което можете да прилагате към общи дразнители е Ignore!
          Всеки един ваш отговор, налива вода във воденицата на тези, които ви провокират!

          Comment


          • #11
           Относно: Шиста проба носене на магарето

           Първоначално написано от Ivan Виж мнението

           Българите само магарета носят.
           А , можем да носим и (НА) много други работи...само не две (магарета/тикви) едновременно де.

           Comment

           Working...
           X