Анонс

Collapse

Правила на форума

Добре дошли във форума Кулинарна!

Моля още веднъж да прочетете секцията Често Задавани Въпроси (F.A.Q.)

Преди да публикувате мнения моля да отделите няколко минути и да прочетете нашия Форумен Правилник.

Желателно е писането на кирилица. Ако нямате, може да ползвате вградената в сайта кирилица, която виждате горе вдясно. Когато натиснете с дясното копче, горе ще "падне" меню, от което може да изберете българската фонетична (BP) или бългаската стандартна (по БДС) клавиатура (BG). Разбира се ако не можете или имате някакъв проблем, може спокойно да използвате и латински букви.
Публикуването на лична кореспонденция във форума, без съгласието на подателя, е против правилата и разбиранията ни!

Това е за сега и още веднъж: Добре дошли!
See more
See less

Крем-торта Добуш на баба

Collapse
X
  • Filter
  • Време
  • Show
Clear All
new posts

  • Крем-торта Добуш на баба

    ... или там както се казва...

    ето тази, дето пусна Ристаки от форума на мамите

    http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=449233.0

    искам да я направя за събота (пак имам повод ), а и да не се обиди Ристаки , обаче като гледам 16 страници докато ги изчета ще минат две съботи.
    ... а знам ли къде точно е написано най-важното?!

    Та моля за точна, и ясна рецепта!

    Благодаря

  • #2
    Относно: Крем-торта Добуш на баба

    Значи : За крема-
    1.5 л прясно мляко
    11 с.л. захар
    5 яйца
    10 с.л. брашно
    125 гр масло : вари се на бавен огън и се бърка постоянно да не загори.Крема еготов като почне да прави постоянен кръст при бъркането.Яйцата се разбиват и се разбъркват в крема като се поохлади малко ,добавят се 3-4 ванилии и ...ако се продават при вас на д-р оеткер течни сладкарски есенции- 2 шоколадови или конячни. За блатовете-
    6 яйца
    2 ч.ч. захар
    6 с.л. олио
    2 ч.л. бакпулвер/или амонячна сода ако намериш/
    2 ванилии
    3 ч.ч. брашно : Замесва се тесто гъсто като за масленки.Тавичката се намазва с олио и се поръзва с брашно.Тестото се раздела на топки с големина горе долу като на снежна топка за тавичка тортен размер. Поставяш топка тесто и седно бурканче от сладко я растилаш.Слоя да е дебел колкото молив.Пече се на около 200 градуса . Като почне да пожълтява блата отгоре се слага тавата да не прегори. Вади се като позастине малко.И да се счупи някой ,не е страшно.Аз я правя с бял крем и я украсявам със стъргани орехи.Отгоре я покривам със стърган шоколад. Нещо важно- като я правиш ,гледай да няма никой.Никога не можеш да спасиш крема от нахални лъжици ,а блатовете са си котж бишкоти. Нагъват ги с крема и..край на мечтата ти.
    Last edited by Cristoivanov; 20-01-10, H:i.
    Познавах прекрасни хора ,познавах полезни хора ,познавах хора врагове или приятели- радвам се само за едно нещо... познавах и приятели.
    Si vis pacem, Para bellum

    Comment


    • #3
      Относно: Крем-торта Добуш на баба

      Тази торта ми беше някога любима и я правех често. 3агубила съм рецептата и само по спомени ще допълня, че крема трябваше да е много гъст (все ми се струва, че към млечния крем се прибавяше масления). после отгоре (най-горнияя блат) заливах с карамел, разрязваше се и краищата на парченцета се повдигаха като ветрило. Имам спомени, че трябваше да поседи в хладилника поне една нощ (но не помня дали беше с последния пласт-ветрило).
      Успех, Креми в правенето- не беше много лесна за изпълнение торта, но пък беше страхотно вкусна

      Comment


      • #4
        Относно: Крем-торта Добуш на баба

        ей сега давам и моята, тествана многократно
        Животът може да те заведе на място, където най-малко си очаквал, но това място ще е точно там, където ти би искал да бъдеш. Понякога трябва единствено да вярваш. Мечтите се сбъдват!

        Comment


        • #5
          Относно: Крем-торта Добуш на баба

          Крем пита



          2 белтъка,
          1 цяло яйце,
          2 с.л. разтопено кр. масло,
          150г пудра захар,
          1ч.л. амонячна сода,
          1 ванилия,
          брашно колкото поеме.

          За крема:
          1л. прясно мляко,
          7 с.л. брашно,
          10 с.л. захар,
          2 жълтъка,
          ванилия

          Меси се леко тесто и се оставя в хладилника за 20 мин. Разделя се на 3 части. Точат се кори и се пекат по отделно.
          Крема се вари при непрекъснато бъркане и се оставя до полуизстиване. Прибавят се 2 жълтъка и ванилия.

          След като се опекат корите се намазват с този крем и най-отгоре се наръсва с пудра захар.
          Животът може да те заведе на място, където най-малко си очаквал, но това място ще е точно там, където ти би искал да бъдеш. Понякога трябва единствено да вярваш. Мечтите се сбъдват!

          Comment


          • #6
            Относно: Крем-торта Добуш на баба

            Върхът сте!

            Обаче аз искам шареничка да стане, като тази от линка на Ристаки. Луд на шаренко се радва.
            Та как да направя два цвята крем, единият шоколадов, или карамелов?

            И... (ужасна съм, знам) искам така да се поразлее, отстрани, както на линка. На мини, по снимката, много "възпитана" тортата на вид. Ефектно ми се струва така, стеклият се крем.

            Comment


            • #7
              Относно: Крем-торта Добуш на баба

              Като направиш крема ,раздели го на части.В едната добави какао в ,в другата може червени или зелени бонбонк...за цвят ,в ттретата нищо и ..така.Отгоре върху орехите може да стопиш един шоколад и да я напръскаш.Р.Р. Възпитана става щото като се нареди се обрязва с нож ,обмазва се с крем и се поръсва с орехи или се гланцира с шоколад. Разлята- като я нареждаш ще и поразливаш малко.Освен това слагай повече крем кръгово по края на блата. Като сложиш новият леко ще понатиснеш по краищата и крема ще поизтече.
              Познавах прекрасни хора ,познавах полезни хора ,познавах хора врагове или приятели- радвам се само за едно нещо... познавах и приятели.
              Si vis pacem, Para bellum

              Comment


              • #8
                Относно: Крем-торта Добуш на баба

                Имайте предвид, че бонбонките като се разтекат понякога става грозно. Така че с цветовете внимателно. Но с какао издънки не съм виждала

                Comment


                • #9
                  Относно: Крем-торта Добуш на баба

                  Според мен по лесно ще е ако разделиш тестото на две части и в половината сложиш 2-3 с.л. какао. Изпечи 4 блата, два бели и два кафяви и направи само жълт крем. Мисля, че ще стане достатъчно шаренко и ефектно. Важно е да я направиш от предния ден обаче, за да попие хубаво крема в блатовете.
                  Животът може да те заведе на място, където най-малко си очаквал, но това място ще е точно там, където ти би искал да бъдеш. Понякога трябва единствено да вярваш. Мечтите се сбъдват!

                  Comment


                  • #10
                    Относно: Крем-торта Добуш на баба

                    И аз предпочитам да имам 2 цвята блатове, така както казва Мини с какаото, от колкото да оцветявам крема.

                    Comment

                    Working...
                    X