Анонс

Collapse

Правила на форума

Добре дошли във форума Кулинарна!

Моля още веднъж да прочетете секцията Често Задавани Въпроси (F.A.Q.)

Преди да публикувате мнения моля да отделите няколко минути и да прочетете нашия Форумен Правилник.

Желателно е писането на кирилица. Ако нямате, може да ползвате вградената в сайта кирилица, която виждате горе вдясно. Когато натиснете с дясното копче, горе ще "падне" меню, от което може да изберете българската фонетична (BP) или бългаската стандартна (по БДС) клавиатура (BG). Разбира се ако не можете или имате някакъв проблем, може спокойно да използвате и латински букви.
Публикуването на лична кореспонденция във форума, без съгласието на подателя, е против правилата и разбиранията ни!

Това е за сега и още веднъж: Добре дошли!
See more
See less

Ястия за Никулден

Collapse
X
  • Filter
  • Време
  • Show
Clear All
new posts

  • Ястия за Никулден

    Ето и някой друга идея,как да си приготвите рибката за празника!

    Пълнен шаран по северняшки



    Списък на необходимите продукти:

    за шарана:
    1 шаран (2 1/2 - 3 кг)
    300 мл бяло вино
    2 домата
    1/2 лимон
    7-8 с. л. олио
    черен пипер и сол на вкус
    сокът от 1/2 лимон

    за плънката:
    100-150 г печурки
    100 г настърган кашкавал
    100 г лук
    80-100 г бекон
    50-60 мл бяло вино
    1 яйце
    1 скилидка чесън
    10 стръка магданоз
    6-7 с. л. олио
    1 щипка сол
    черен пипер на вкус


    Начин на приготвяне:


    1. Лукът и беконът се нарязват наситно, гъбите – на филийки. Олиото се загрява в тиган и лукът и гъбите се запържват за 15 секунди. Добавя се беконът и се посолява. Щом се зачервят леко, се налива виното. Бърка се, докато течността почти се редуцира.
    2. След като плънката се оттегли от котлона, се добавят наситнената скилидка чесън, яйцето и настърганият кашкавал. Подправя се с черен пипер и нарязан наситно магданоз. Разбърква се и се оставя да се охлади.
    3. Шаранът се осолява хубаво и се почиства от люспите. След това се измива добре. Разрязва се откъм главата през цялото тяло до гръбначната кост (разрязва се и главата) и се почиства от вътрешностите. Перките и гръбначната кост се изрязват и шаранът отново се измива.
    4. Оформената кухина се поръсва с черен пипер и сол. Вътре се поставя плънката, шаранът се затваря и се поставя в намазнена тава.
    5. Рибата се полива с лимонов сок, посолява се, покрива се с кръгчета лимон и се полива с олио. Отстрани се нареждат парчета домати. Пече се около 30 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна.
    .................................................. .................................................. .

    Шаран, пълнен с орехи

    Продукти:

    1500 гр шаран
    170 гр орехови ядки
    60 мл олио
    600 гр лук кромид стар
    350 гр домати
    20 мл доматено пюре
    1/2 бр. лимон
    1/2 вр. магданоз пресен


    Приготвяне:

    1.Шаранът се почиства и посолява отвътре и отвън
    2.За плънката се запържва лука, нарязан на филийки, добавят се счуканите орехи, доматите, пюрето, черен пипер и сол на вкус
    3.Сместа се залива с 250 мл топла вода и се оставя да поври
    4.Шаранът се пълни с плънка, като се оставя малко от нея
    5.В тава се разстила останалата плънка, върху нея се слага шарана, а отстрани се нареждат резенчета лимон
    6.Ястието се пече в умерена фурна (180 градуса)около 40 мин
    Поднася се наръсено с магданоз.

    .................................................. .................................................
    Шаран в тесто - РИБНИК

    Продукти

    1000 гр шаран
    100 гр лук кромид стар
    250 гр орехови ядки
    400 гр брашно тип 500
    200 мл олио
    1/2 вр. магданоз пресен


    Приготвяне

    1.От брашното, хладка вода и малко сол се приготвя тесто, което се разточва на дебел лист
    2.Лукът се нарязва на филийки и се задушава в мазнината до омекване
    3.Отстранява се от огъня и се смесва със ситно нарязания магданоз, едро счуканите орехови ядки, смлян черен пипер и сол на вкус
    4.Шаранът се измива, почиства се и се посолява, напълва се с ореховата плънка, зашива се и се увива в тестения лист
    5.Слага се в намазана тавичка и се пече в умерена фурна
    Поднася се топъл.

    .................................................. ................................................

    Никулденски шаран по врачански



    продукти:

    1 шаран (1 1/2 кг)
    4-5 глави червен кромид лук
    1 ч. ч. орехи
    1/2 ч. ч. ориз
    5-6 с. л. олио
    1 ч. л. чубрица
    1 ч. л. червен пипер
    сол и черен пипер на вкус


    Начин на приготвяне:

    1. Шаранът се почиства от люспите, вътрешностите и хрилете.
    2. Лукът се нарязва наситно и се задушава в сгорещеното олио, докато омекне. Прибавя се почистеният и измит ориз и се пържи, докато лукът стане "стъклен". Залива се със същото количество вода и се изчаква, докато оризът я поеме. Овкусява се с червения пипер, чубрицата и солта, разбърква се и се прибавят едро смлените орехи.
    3. С приготвената плънка се пълни шаранът, зашива се и се пече в предварително загрята до температура 180 градуса фурна 40-60 минути.

    .................................................. ..................................................

    Никулденска пъстърва



    Продукти:

    2 едри пъстърви (600 г)
    250 г гъби (печурки)
    1 малка глава лук
    8 рулца от раци
    50 г орехови ядки
    1 с. л. листа от магданоз
    3 с. л. олио
    сол на вкус

    за тестото:
    300 г брашно
    200 г маргарин
    3-4 с. л. вода
    1/4 ч. л. сол


    Начин на приготвяне:

    1. В купа се слагат пресятото брашно, нарязаният на парчета маргарин и солта. Налива се водата и се замесва бързо. Тестото трябва да е меко и не бива да се меси прекалено дълго. Покрива се с фолио и се оставя да почине, докато се приготвят рибата и плънката.
    2. Пъстървата се разрязва с остър нож – започва се от гърба и като се следват костите, се отделя филето, стига се до опашката. Филетата се почистват от костите в коремната част, които много тънко се изрязват с нож заедно с част от месото. Посолява се.
    3. Лукът, гъбите и рулцата от раци се нарязват наситно, ореховите ядки се счукват наедро.
    4. В олио за минута се запържва лукът, добавят се счуканите орехи и гъбите. Пържи се 3-5 минути на силен огън, докато гъбите се зачервят. Прибавят се рулцата от раци, подправя се с магданоз и сол.
    5. Тестото се раздел на 4 и се разточва на тънки кори с правоъгълна форма. Една кора се слага в намаслена и набрашнена тава, поставя се филе, върху него се разпределя част от плънката и се затваря във второ филе. Покрива се с втора кора. Краищата на тестото се запечатват, като се намазват с вода и се затискат с вилица. От тестото се оформят перки, глава и очи. Така се приготвя и втората пъстърва. Пекат се в загрята до 220 градуса фурна до зачервяване (около 20 минути). По желание преди печене тестото се намазва с жълтък.

    .................................................. ..............................................

    Рибена чорба по бургаски

    Необходими продукти:

    бяла риба 800гр.
    пресен лук 100гр.
    моркови 150гр.
    целина 150гр.
    картофи 200 гр.
    стерилизирани домати 250гр.
    кисело мляко 300гр.
    1 яйце
    черен пипер
    магданоз
    олио и цол

    Приготвяне:

    Зеленчуците се нарязват на дребно и се задушават до омекване!Заливат се с рибен бульон и се сваряват!След това се изваждат и пасират!Рибата се почиства ,нарязва се на парчета и се сварява в бульона ,в който са вряли зеленчуцуте!Когато е готова се прибавят пасираните зеленчуци и още рибен бульон!Супата се застройва с жълтък и кисело мляко и се подправя!
    както Бургазлии казват,супата става толкова по-хубава,колкото повече вида риба има в нея......
    .................................................. .......................................

    http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=2268
    http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=1995
    http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=471
    http://www.bonapeti.tv/recipe_view.php?t=date&id=2269
    Last edited by Suzanne; 04-12-07, H:i.
    Моля пишете на кирилица!
    Правила на форума


  • #2
    Относно: Ястия за Никулден

    Днес освен риба на трапезата се слагат и постни ястия,както и обреден хляб!
    Това е за тези,които обичат домашно приготвените питки и умеят да ги месят!

    Празнична пита



    Списък на необходимите продукти:

    1 кг брашно
    120-140 г разтопено масло
    400 мл хладка вода
    3 яйца
    1 пакетче прясна мая
    1 ч. л. захар
    1 ч. л. сол
    1 ч. л. маково семе
    1 ч. л. сусам
    1 жълтък


    Начин на приготвяне:

    1. Маята се поставя в купа, залива се с част от водата, поръсва се със захар и се налива останалата вода. Оставя се да шупне за 10 минути.
    2. В брашното се оформя кладенче, счупват се яйцата и се разбиват. След това се наливат 60-70 г от маслото, разбърква се и се посолява. Бъркането продължава, като се налива шупналата мая. Върху набрашнен плот се омесва меко тесто. Поставя се в купа, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 30 минути.
    3. Втасалото тесто се премесва 2-3 пъти и се разделя на 16 топки. Всяка се разточва върху набрашнен плот, така че да се получат тънки дискове с диаметър 1 педя. Намазват се с останалото разтопено масло.
    4. Всеки диск се оформя като възел. Нареждат се в намазнена тава, покриват се и се оставят да втасат за 20 минути. След това се намазват с разбит жълтък.
    5. Питата се пече около 20-25 минути в предварително загрята на 200-220 градуса фурна, като 5 минути преди да се извади, се поръсва с маково семе и сусам
    Моля пишете на кирилица!
    Правила на форума

    Comment

    Working...
    X