Анонс

Collapse

Правила на форума

Добре дошли във форума Кулинарна!

Моля още веднъж да прочетете секцията Често Задавани Въпроси (F.A.Q.)

Преди да публикувате мнения моля да отделите няколко минути и да прочетете нашия Форумен Правилник.

Желателно е писането на кирилица. Ако нямате, може да ползвате вградената в сайта кирилица, която виждате горе вдясно. Когато натиснете с дясното копче, горе ще "падне" меню, от което може да изберете българската фонетична (BP) или бългаската стандартна (по БДС) клавиатура (BG). Разбира се ако не можете или имате някакъв проблем, може спокойно да използвате и латински букви.
Публикуването на лична кореспонденция във форума, без съгласието на подателя, е против правилата и разбиранията ни!

Това е за сега и още веднъж: Добре дошли!
See more
See less

Моля помагайте за празнично меню

Collapse
X
  • Filter
  • Време
  • Show
Clear All
new posts

  • Моля помагайте за празнично меню

    Звездичке,на 15 имам рожден ден ,подхвърли някое празнично меню.
    Благодаря


    Мод: темата е преместена от тук: http://www.bghelp.net/forums/showthread.php?t=8616

    ...
    Last edited by Suzanne; 12-02-07, H:i.
    Ако си купите щраус и го плашите на всеки 25 см, след него спокойно можете да садите картофи

    В НЕГОВОТО СЕЛО ГО СМЯТАХА ЗА УМЕН, ЗАЩОТО МОЖЕШЕ ДА МИСЛИ БЕЗ ДА СИ МЪРДА УСТНИТЕ
    Според статистиката 45 % от жертвите на убийства са познавали убийците си.
    Изводът се налага сам:
    С колкото по-малко хора се запознавате, толкова на по-малко хора ще им се приисква да ви претрепят.

    В метрото е загубен сак с 12 кутийки черен хайвер.
    Молба към намерилия го:
    Да се задавиш дано!

  • #2
    Относно: 11/02/2007 Бутер Калцоне

    Първоначално написано от krasita
    Звездичке,на 15 имам рожден ден ,подхвърли някое празнично меню.
    Благодаря
    Ти разгледа ли подфорума "кулинарна" Вече има доста богат избор на различни рецепти.

    Чакаме 15. да ни почерпиш

    Comment


    • #3
      Относно: 11/02/2007 Бутер Калцоне

      Първоначално написано от krasita
      Звездичке,на 15 имам рожден ден ,подхвърли някое празнично меню.
      Благодаря
      Естествено Краси казваш какво обичаш или какво ти се яде и правим менюто.

      Имам си цветенце за поливане.Щтрак.
      "Най-добрата част от живота на човека са неговите малки, незапомнени постъпки, извършени с доброта и любов"


      Comment


      • #4
        Относно: 11/02/2007 Бутер Калцоне

        Краси, има много рецепти, от които можеш да вземеш идеи. Но аз бих попитала някои малки подробности, за да измислим всички заедно.

        - На каква възраст са гостите?
        - Има ли алергични например към млякото, глyтена и т. н.?
        - Склонни ли са гостите да опитват нещо по-екзотично?
        - Само в къщи ли ще бъдете, или ще има и продължение (да изключим ли напълно чесъна)
        -Колко време (помисли си и средства) можеш да отделиш?

        А може би искаш празнично меню само за теб?

        Comment


        • #5
          Относно: 11/02/2007 Бутер Калцоне

          Възраста ли,от 2,7 години до 35.
          Малката ми дъщеря е алергична към мляко.
          Само в къщи ще бъдем,затова и по-рано трябва да се подготвя.
          Приемам всякакви предложен,но изключете гъбите.
          Време имам,колкото щеш,а за средства не се мисли в такъв момент ,така че давайте !
          Ако си купите щраус и го плашите на всеки 25 см, след него спокойно можете да садите картофи

          В НЕГОВОТО СЕЛО ГО СМЯТАХА ЗА УМЕН, ЗАЩОТО МОЖЕШЕ ДА МИСЛИ БЕЗ ДА СИ МЪРДА УСТНИТЕ
          Според статистиката 45 % от жертвите на убийства са познавали убийците си.
          Изводът се налага сам:
          С колкото по-малко хора се запознавате, толкова на по-малко хора ще им се приисква да ви претрепят.

          В метрото е загубен сак с 12 кутийки черен хайвер.
          Молба към намерилия го:
          Да се задавиш дано!

          Comment


          • #6
            Относно: 11/02/2007 Бутер Калцоне

            Първоначално написано от krasita
            Възраста ли,от 2,7 години до 35.
            Малката ми дъщеря е алергична към мляко.
            Само в къщи ще бъдем,затова и по-рано трябва да се подготвя.
            Приемам всякакви предложен,но изключете гъбите.
            Време имам,колкото щеш,а за средства не се мисли в такъв момент ,така че давайте !
            Краси,едно предложение от мен за торта:

            Торта "Gaby"
            1-а кора-бял блат: 7 белтъка
            1 чаена чаша захар
            7 супени лъжици вода
            1,5 чаши брашно+1/3 пак.амонячна сода

            2-а кора-жълт блат: 7 жълтука
            1 ч.чаша захар
            10 супени л.вода
            1,5 чаши брашно+1/3 амон.сода
            3-а кора-кафяв блат:
            3 яйца
            1 ч.чаша захар
            3 супени лъжици вода
            1,5 чаши брашно+2 суп.л.какао+1/3 амон.сода
            Аз пека блатовете на 180? 15 мин.в предварително загрята фурна

            Баварски крем-парфе:8 яйца
            1 литър прясно мляко
            3 с.л.брашно
            4 с.л.желатин
            2 с.л.какао
            1,5 чаша млени орехи
            2 чаши орехи,есенция или ванилия
            или (аз правя тази пропорция,че формата ми е по-малка)
            6 яйца
            750 гр.прясно мляко
            2 с.л.брашно
            3 л.желатин
            какао,ванилия
            Жълтъците се разбиват с 1/2 ч.захар.Желатинат се разтваря с
            1ч,мляко.Останалото мляко се сварява с 1 ч захар.Прибавя се желатина(като е дръпнат от огъня крема)Накрая се прибавят разбитите на сняг белтъци(с част от захарта)Дели се на три части-една с орехи,една с какао.Нарязват се банани вътре,слагат се стафиди и се украсява тортата според възможностите.
            Понякога правя плодов вариант на тази торта(както е на снимкaтa).Тогава в крема не слагам орехи.Украсявам я с много плодове,слагам бурху единия блат натрошени целувки.Ако нямам време за блатове я правя тортата с бишкоти-ред бишкоти,ред кафяв крем,ред жълт крем,ред бишкоти покрити с малко крем.Като се стегне правя желето отгоре като на 1/4 течност слагам 1 супена л.желатин.Може да се направи и със сок от компот.Отстрани тортата се намазва със сметана,поръсва се с настърган на едро лимон или с каквото имаш.Може да се направи с най-различни плодове-ягоди,грозде,портокали ,според сезона...Ореховата торта може да се украси с крокант...Всичко според полета на фантазията ти. Понякога намазвам тортата отстрани и правя решетка със шприц със тази смес : 140 гр.пудра захар,500 гр.сметана,1,5 с.л.желатин,0,200 гр,захарен сироп и 3 белтъка.За целтаразбивам белтъците на цняг със захарта,после наливам горешия захарен сироп,след това прибавям разтворения в ув вода желатин и накрая сметаната.това e.Да ви e сладко!
            Gaby
            Прикачени файлове
            МОИТЕ РЕЦЕПТИ

            Comment


            • #7
              Относно: 11/02/2007 Бутер Калцоне

              Първоначално написано от viivi
              ....
              - На каква възраст са гостите?
              - Има ли алергични например към млякото, глyтена и т. н.?
              - Склонни ли са гостите да опитват нещо по-екзотично?
              - Само в къщи ли ще бъдете, или ще има и продължение (да изключим ли напълно чесъна)
              -Колко време (помисли си и средства) можеш да отделиш?
              ...
              @krasita
              може би още ако можеш уточни какво искаш/как си предствяш. Тоест блюдата: аперитив ще има ли? или направо започвате с предястието, меню? (порционирано и се сервира, или всичко е на масата).

              Дъщеричката ти само към мляко ли е алергична или към всякакви продукти на тази основа (сирене, сметана)?

              Comment


              • #8
                Относно: Моля помагайте за празнично меню

                Сега имам свободно време така, че ще се постарая да ти дам някоя интерсна идея. Дано да има нещо което да ти хареса.
                Първа идея - различни хапки и сладки с бутер тесто.
                Цветя от бутер-тесто















                Хапки с маслини





                Панделки






                Бутертесто- ако ти се играе самичка да си го направиш.

                ето още една идея за бутерки от www.kuking.net - пълнеж - на фантазия Идеята е от Пеп40




                Усукани пръчици с кашкавал





                Захарни пръчици с канела




                Това за начало.
                П.п Отивам да купя и аз едно бутер тесто за малкия.
                Last edited by stertje; 12-02-07, H:i.

                Имам си цветенце за поливане.Щтрак.
                "Най-добрата част от живота на човека са неговите малки, незапомнени постъпки, извършени с доброта и любов"


                Comment


                • #9
                  Относно: Моля помагайте за празнично меню

                  Пикантни свински ребърца





                  Пържоли с черен пипер и карамелизиран лук


                  Имам си цветенце за поливане.Щтрак.
                  "Най-добрата част от живота на човека са неговите малки, незапомнени постъпки, извършени с доброта и любов"


                  Comment


                  • #10
                    Относно: Моля помагайте за празнично меню

                    Пилешки гърди с ароматна глазура




                    Пилешки крилца с портокалова глазура





                    Хрупкави пилешки гърди с горчица




                    Пилешки крилца Buffalo




                    Имам си цветенце за поливане.Щтрак.
                    "Най-добрата част от живота на човека са неговите малки, незапомнени постъпки, извършени с доброта и любов"


                    Comment


                    • #11
                      Относно: Моля помагайте за празнично меню

                      Страшни рецептия,а бутерките изглеждат вълшебно.
                      Благодаря ви момичета.
                      Тортите са ми слаба страна,но ще се пробвам.
                      Блдгодарение на вас,гостите ми ще са доволни.
                      Ако си купите щраус и го плашите на всеки 25 см, след него спокойно можете да садите картофи

                      В НЕГОВОТО СЕЛО ГО СМЯТАХА ЗА УМЕН, ЗАЩОТО МОЖЕШЕ ДА МИСЛИ БЕЗ ДА СИ МЪРДА УСТНИТЕ
                      Според статистиката 45 % от жертвите на убийства са познавали убийците си.
                      Изводът се налага сам:
                      С колкото по-малко хора се запознавате, толкова на по-малко хора ще им се приисква да ви претрепят.

                      В метрото е загубен сак с 12 кутийки черен хайвер.
                      Молба към намерилия го:
                      Да се задавиш дано!

                      Comment


                      • #12
                        Относно: 11/02/2007 Бутер Калцоне

                        Първоначално написано от Kremena
                        @krasita
                        може би още ако можеш уточни какво искаш/как си предствяш. Тоест блюдата: аперитив ще има ли? или направо започвате с предястието, меню? (порционирано и се сервира, или всичко е на масата).

                        Дъщеричката ти само към мляко ли е алергична или към всякакви продукти на тази основа (сирене, сметана)?
                        Е,може ли без аперитив?
                        Значи аперитив,предястие,основно(порционирано) и десерт,който в случая е торта.
                        А мъничето е алергично към млечни произведения,но след тях ги следват цитрусите,бобовите храни,яйца.
                        Сложно е ,тя обича да си хапва ,но си признава ако тайно хапне нещо непозволено.
                        Ако си купите щраус и го плашите на всеки 25 см, след него спокойно можете да садите картофи

                        В НЕГОВОТО СЕЛО ГО СМЯТАХА ЗА УМЕН, ЗАЩОТО МОЖЕШЕ ДА МИСЛИ БЕЗ ДА СИ МЪРДА УСТНИТЕ
                        Според статистиката 45 % от жертвите на убийства са познавали убийците си.
                        Изводът се налага сам:
                        С колкото по-малко хора се запознавате, толкова на по-малко хора ще им се приисква да ви претрепят.

                        В метрото е загубен сак с 12 кутийки черен хайвер.
                        Молба към намерилия го:
                        Да се задавиш дано!

                        Comment


                        • #13
                          Относно: Моля помагайте за празнично меню

                          Една идея, която можеш да я направиш от предишния ден:

                          Салата с риба тон:

                          Сварява се 100г ориз в подсолена вода. Като се свари се изплаква добре със студена вода (слагам го в гевгир). По този начин не се слепва. Слага се в голяма купа и се прибавя консерва изцеден от водата грах, консерва царевица (изцедена от водата), нарязана на много ситно краставица (може и маринована, или кисела), 1 консерва изцедена от течността риба-тон (гледам да не е в олио, а в солена вода), ситно нарязан праз, нарязана на ситно червена чушка ( слагам я за няколко минути в микровълновата, за да не хрупа). Подправя се със сол на вкус, зeхтин, лимонов сок, смлян черен пипер, соев сос( ако нямаш-може и без него), и ситно нарязан копър. Тази салата е по- вкусна като преседи няколко часа в хладилника, или се консумира на следващия ден. Преди това опитай на вкус и ако се наложи добави подправки (салатата попива от подправките).
                          Last edited by viivi; 12-02-07, H:i.

                          Comment


                          • #14
                            Относно: 11/02/2007 Бутер Калцоне

                            Първоначално написано от krasita
                            Е,може ли без аперитив?
                            Значи аперитив,предястие,основно(порционирано) и десерт,който в случая е торта.
                            ....
                            Лелелеее, ама аз след Стерчето , не смея да се обадя

                            Нещо лесно и ефектно, което правя и се харесва за аперитив

                            Сушени сливи в бекон (пушени гърди)





                            Мерки няма, обикновенно взимам един плик хубави/качественни изушени (но сочни) сини сливи БЕЗ костилки! И един пакет тънко нарязан на лентички бекон. Всяка слива я завивам стегнато с бекон-лентичка, тъй като сливата е лепкава, държи, т.е. не е необходимо да се задържа с нещо. И така завивам, завивам, докато свършат сливите. За 4 човека и при наличието и на други хапки, правя един пакет, в който - тук - има около 15/20 сливи.

                            Слагам ги в добре загрята фурна за около 10 минути. Целта е бекона да започне да "цвърчи" и леко по краищата да се препече. След изваждането на тавичката в която съм ги пекла, забивам по една клечка за зъби във всяка сливка и така ги нареждам в блюдо. Идеално е ако можеш да направиш това полседно (запичането/подреждането/поднасянето), защото са адски вкусни леко топли.



                            А погледни и тук
                            Last edited by K1; 12-02-07, H:i.

                            Comment


                            • #15
                              Относно: Моля помагайте за празнично меню

                              Можеш да направиш и хапки. Трябва ти нарязан на филиики хляб-от този квадратния (аз предпочитам да е пълнозърнест). Изрязват се корите. Две по две се слепват филлийки, като между тях се намазва смес от масло и сирене, или масло със ситно нарязана шунка, или салам (аз слагам шунката за около половин час във фризера и после я настъргвам на рендето). Тези слепени по две филиики се нарязват на малки квадратчета със страни около 2см. Отгоре се украсява с мини- доматче, или парченце краставичка, или маслинка, или парченце кашкавал. Всяка хапка се забожда с клечка за зъби (ако имаш коктейлни клечки ще е по-добре) и се нарежда в чиния. Това май е по-модерния вариант на обикновените сандвичи, но всички ги харесват, а най-вече-дечицата, защото могат да участват в правенето.
                              Изрязаните корички от хляба можеш да използваш за салата Цезар.

                              Comment

                              Working...
                              X