Анонс

Collapse
No announcement yet.

Тайното общество на масоните повдига завесата

Collapse
X
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

 • Тайното общество на масоните повдига завесата

  В Америка открито се набират нови членове, масата застрашително намалява  Повече от два века франкмасоните с помпозните си ритуали играят загадъчна роля в живота на Америка. Един от масонските символи крайно напомня всевиждащо око, изобразено на всяка еднодоларова банкнота. А кой е на другата страна? Джеймс Байрън описва срещата си с тях в "Ню Йорк таймс".
  Джордж Вашингтон не е бил първият масон, не е и единственият от известните хора. Моцарт в оперите си в леко завоалирана форма също засяга темата за масонството. Към него принадлежат 14 президенти и редица други - от преподобния Нормант Винсънт Пил до комика Ред Скелтън. Масоните са присъствали при вграждането на първия камък в основата на Статуята на свободата.
  Броят на масоните обаче постоянно намалява- каквито и тайни да са им достъпни, сред тях не е тайната на безсмъртието, а редовете на участниците им стареят. Затова масонската ложа на щата Ню Йорк последва примера на други ложи и прибягна към нещо, което в по-стари времена би било обявено за ерес: тя активно търси нови членове. В хода на това търсене тайното братство, което обявява за своя основна задача службата на обществото, леко повдига завесата на мистериозната си секретност.
  Масоните не казват кои тайни думи трябва да се произнесат, за да попаднеш на тяхна среща/ макар че в наши дни по-лесно би било да покажеш членска карта/. Те обаче провеждат открити екскурзии в щаб квартирата на Великата Ложа на Ню Йорк.
  Така посетителите могат да видят позлатения таван, мраморните стени, пейките край стените за редовите членове на ложата и величествените кресла в другия край на залата за високопоставените "свободни зидари". В стаята за съвещания зад следващата врата златото е още повече, макар че статуята на Джордж Вашингтон, с височина на човешки ръст, е само леко позлатена.
  Ложата е сключила договор с една от фирмите за връзки с обществеността и желае да съобщи на света за своята 225-та годишнина, която се състоя миналият месец. Масоните започнаха да се рекламират в кинотеатрите и да провеждат еднодневни семинари, на които минимум трима души стават нови членове на ложата. До този момент претендентът трябва да учи в продължение на много месеци, което ще му позволи отначало на стане Ученик, после Чирак, после Калфа и накрая Майстор.
  "Ние обаче не смятаме това за вербуване или за опит да съберем повече хора,- разказва Томас М. Савини, директор на библиотеката в щаб квартирата на Великата Ложа на Ню Йорк- пресечка на 23-та улица и Авеню Америка.- Но разбрахме, че е настъпил моментът, когато мълчанието вече не е полезно."
  Настъпи и моментът, освен това, когато вече става невъзможно да се игнорира всичко, което говорят за тях другите - в книгата "Шифърът на Леонардо" и други бестселъри като "Книгата на съдбата" на Брад Мелцер например.
  "Благодарение на "Шифърът на Леонардо" ние получихме възможност да разкажем за себе си"- казва библиотекарят.
  Какво се случва в щаб квартирата на Великата ложа, където редовно се срещат в 12 богато украсени стаи членовете на поне 60 ложи?
  Нито една от тези 12 стаи няма прозорци. На път към една от тях Великият майстор, главата на всички масони от щата Ню Йорк Нил И. Бидник казва, че обстановката в нея не се различава от обстановката на всички стаи по цял свят, в които се събират ложите- в центъра точно така виси олтарът със свещи. На едната страна лежат два камъка, всеки с размери на голяма тухла, един необработен камък и един изсечен.
  "Ние вземаме добрия човек и изглаждаме грубите му страни"- казва Бидник. Масоните не приемат жени в редовете си.
  В хола на щаб квартирата по стените висят снимки, на които са запечатани предишни и сегашни масони, като повечето са все исторически личности: бившият вице президент Хубърт Хъмфри, бившия комисар на полицията, а сега глава на полицията на Лос Анжелес Уилям Дж. Бретон.
  В масонските списъци обаче сега има по-малко хора от преди: в момента в Ню Йорк има 54 000 масони, докато през 1929 г. техният брой е бил 346 413 души. След Втората световна война броят им пак нараства, стигайки през 1957 до 307 323, след което започва трайна тенденция на снижаване.
  Както обяснява мистър Бидник, ню йоркските масони са активно заети в обществена работа, в провеждане на медицински изследвания, те са предоставили 29 000 американски знамена, по едно на всеки клас в градските училища. При това масоните все пак имат тайни стаи за събрания.
  "Защо събираме хората в подобни стаи?- пита мистър Бидник.- Най-вече за това, че нашите ритуали трябва да ги научат на нещо. Всичко, което показват за нас по телевизията, е измислено, всичко е сбъркано."
  Бидник е запознат с теорията на заговора. "Често ни питат защо един от символите ни е буквата G". "Преди да излезе "Шифърът на Леонардо", при нас дойде журналистка от CNN. Тя обърна внимание на това, че само на английски и немски език думата Бог / God/, започва с тази буква. Но масоните са образователно общество, затова G означава геометрия (geometry)".
  Една от стените в стаята е украсена с витраж с вписана в квадрат и окръжност буква G.
  Геометрията е едно от седемте свободни изкуства. Масоните няма нужда да помнят останалите шест- само трябва да си вдигнат главата нагоре и да ги видят на тавана- там е написано: аритметика, риторика, логика, граматика, музика и астрономия. Тук са записани и четирите главни добродетели: храброст, благоразумие, умереност и справедливост.
  Според Бидник, когато масоните говорят за Бог, те го наричат Велик архитект на Вселената. Чувайки за това, Савини допълва, че тук няма никакви препратки към теологията. Савини казва, че масонството е свободно от догми:" То не обяснява на човека как да тълкува символите и това дава на страничните наблюдатели простор за грешни трактовки".
  Двамата не казват подробно с какво се занимават масоните, когато се съберат в тази стая, но Савини развенчава редица заблуди - например мита за тайните татуировки. "Татуировките нямат никакво отношение към масонството- обяснява той. Когато стане масон, човек не се татуира."
  Самият библиотекар има татуировка, само че не масонска.
  Той казва още, че окото на доларовата банкнота не е масонски символ. "Да, ние използваме символ с изображение на око- казва той- но и окултистите го използват. Глупаво е да се настоява за връзки с масонството там, където всъщност ги няма."

  http://www.bgfactor.org/index_.php?ct=4&id=8697

  Имам си цветенце за поливане.Щтрак.
  "Най-добрата част от живота на човека са неговите малки, незапомнени постъпки, извършени с доброта и любов"


Working...
X