Анонс

Collapse

Правила на форума

Добре дошли във форума Мама!

Моля още веднъж да прочетете секцията Често Задавани Въпроси (F.A.Q.)

Преди да публикувате мнения моля да отделите няколко минути и да прочетете нашия Форумен Правилник.

Желателно е писането на кирилица. Ако нямате, може да ползвате вградената в сайта кирилица, която виждате горе вдясно. Когато натиснете с дясното копче, горе ще "падне" меню, от което може да изберете българската фонетична (BP) или бългаската стандартна (по БДС) клавиатура (BG). Разбира се ако не можете или имате някакъв проблем, може спокойно да използвате и латински букви.
Публикуването на лична кореспонденция във форума, без съгласието на подателя, е против правилата и разбиранията ни!

Това е за сега и още веднъж: Добре дошли!
See more
See less

Дислексия

Collapse
X
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

 • Дислексия

  Моля напишете нещо и за децата с дислексия и дисграфия!

 • #2
  Относно: Дислексия

  Дислексията съществува, макар да не се говори за нея.
  Приемането й не само като проблем, но и като дарба е предпоставка за разработване на по-добри образователни програми, които да подпомогнат засегнатите деца в учебния процес, пише в. 'Форум'
  10.09.2005
  "Дислексия" е първият и основен термин, който се използва, за да бъдат назовани най-различни проблеми, свързани с овладяването на учебния процес.

  У нас обаче се говори малко за проблема, което не означава, че той не съществува, пише информационният седмичник за Северна България "Форум", цитиран от Econ.bg.

  В световен мащаб е доказано, че всеки 10-и (а в някои публикации се говори и за всеки седми) човек развива симптоми на дислексия.

  Първоначално изследователите са смятали, че хората с дислексия имат някакъв вид мозъчно или неврологично увреждане, или вродена дисфункция, която възпрепятства нормалния умствен процес при овладяване най-вече на четенето и писането.

  Всеки случай е различен

  Няма двама души, които да развият абсолютно еднакви форми на дислексия. Това, което е важно да се знае, е, че тя не е резултат от умствено или неврологично увреждане, нито е причинено от мозъчна малформация.

  Дислексията е продукт на мисленето и на особения начин, по който някои хора реагират на чувството на объркване.

  Широко разпространено е мнението, че

  хората мислят по два начина:

  "словесно" - чрез звука на думите, и "безсловесно" - чрез въображаеми картини и идеи.

  Словесното мислене следва структурата на езика и се осъществява със скоростта, с която човек говори - приблизително 150 думи в минута. Безсловесното е еволюционно - картината "се разраства", докато мисловният процес добавя нови детайли.

  Този начин на мислене е много по-бърз, може би хиляди пъти по-бърз. То е несъзнателно, човек не може да си наложи да мисли или да не мисли по този начин.

  Словесно мислещият всъщност води вътрешен монолог от звучащи в ума му съждения, въпроси и отговори.

  Дислектиците обаче не водят вътрешен монолог. Те не могат да "чуят" това, което четат например (освен ако не четат на глас). Вместо това

  "рисуват" мислена картина,

  добавяйки към нея значението (или образ на значението) на всяка следваща дума, която се появява пред погледа им.

  По света има вече множество разработени техники и програми, които да помогнат на хората с дислексия да преодолеят в по-малка или по-голяма степен проблемите си, а децата да се справят задоволително в училище.

  Но това, което е важно да се каже, че такива хора не биха се измъчвали в голяма степен, ако тяхното състояние не беше толкова погрешно възприемано и тълкувано от околните.

  Ако учителите и родителите не наказват (по какъвто и да е начин) децата с дислексия заради проблемите им, ако останалите деца не им се подиграват заради трудностите с четенето и писането, дислектиците пак ще трябва да работят многократно по-упорито от съучениците си, но няма да страдат.

  Няма друга област (освен четенето и писането), където хората да са третирани така презрително заради затрудненията, които изпитват.

  Ако не можете да рисувате добре, ако не бягате достатъчно бързо, ако имате проблеми с усвояването на чужди езици, ако пеете фалшиво, никой няма да ви се подиграва за това и да ви третира като "умствено изостанал".

  Приемането на състоянието не само като проблем,

  но и като дарба,

  ще ни даде по-задълбочено разбиране на същността му и е предпоставка за повече толерантност, за разработване (и прилагане!) на по-добри образователни програми, които да подпомогнат децата с дислексия в учебния процес, съветва в. "Форум".

  Малко факти

  В края на 20-те години на ХХ век д-р Самуел Т. Ортън дава ново определение на състоянието: "разменени (пресичащи се) функции на двете полукълба на мозъка", но много скоро се отказва от тази теория и предлага нова, според която дислексията се дължи на "смесване на функциите на мозъчните полукълба".

  Което означава, че понякога дясното полукълбо извършва дейности, присъщи на лявото, и обратно.

  Днес вече съществуват множество теории, които описват симптомите на дислексията и се опитват да обяснят какво ги поражда.

  Обикновено се свързва с проблеми с четенето, писането и математиката, които детето има в училище; с факта, че дислектиците виждат буквите разместени или обърнати с краката нагоре; или с това, че бавно и трудно усвояват учебния материал. Но трудностите в училище са само част от проявленията на дислексията.

  И в миналото, и днес има много

  известни личности, които са били дислектици:

  Леонардо да Винчи, Ханс Кристиян Андерсен, Алберт Айнщайн, Александър Бел, Уолт Дисни, Нелсън Рокфелер, Куентин Тарантино, Том Круз, Упи Голдбърг, Гуен Стефани, дори американкският президент Джордж У.Буш ...

  Гениалността на повечето от тях се е проявила не въпреки дислексията, както смятат някои, а благодарение на нея.

  Естествено, състоянието само по себе си няма да направи никого гений, но за самочувствието на дислектиците е важно да знаят, че техните умове действат по същия начин като умовете на много гении.

  Важно е също да знаят, че проблемите, които имат с четенето, писането или математиката в никакъв случай не означават, че са тъпи или умствено изостанали.

  Преди 20-ина години се появява една нова теория, разработена от американеца Роналд Дейвис (самият той дислектик), според която функцията на мозъка, пораждаща дислексията, е дарба.

  Не всички дислектици развиват едни и същи умения, но всички те притежават тази изключителна функция на мозъка.

  Качествата, които са им присъщи,

  могат, според теорията на Дейвис, да се обобщят така:

  1. Дислектиците могат да използват умствените си способности, за да променят и създават възприятия.
  2. Те са изключително възприемчиви към заобикалящата ги среда.
  3. Много по-любопитни са от обичайното.
  4. Мислят основно с картини, вместо с думи.
  5. Имат изключително добре развита интуиция и са много проницателни.
  6. Мислят и възприемат нещата многопланово като използват всичките си сетива.
  7. Могат да преживяват мислите си като реалност.
  8. Имат живо въображение.

  Ако тези качества не са подтискани, омаловажавани и дори разрушавани от родителите и от начина на преподаване в училище, те ще доведат до развиването на две основни характеристики - интелигентност над средната и изключителни творчески способности.

  източник:
  http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=36551

  Имам си цветенце за поливане.Щтрак.
  "Най-добрата част от живота на човека са неговите малки, незапомнени постъпки, извършени с доброта и любов"


  Comment


  • #3
   Относно: Дислексия

   Мисля, че ще ти е нужно най вече среща с добър логопед?

   Имам си цветенце за поливане.Щтрак.
   "Най-добрата част от живота на човека са неговите малки, незапомнени постъпки, извършени с доброта и любов"


   Comment


   • #4
    Относно: Дислексия

    От 5г го водим на логопед и нещата вече се оправят. Но ни предстои пътуване в чужбина и се притеснявам как ще му се отрази промяната-нова страна, нов език нови приятели. Още повече, че доскоро изпитвах вина-дали аз не съм причината детето ми да е с дислексия. Той знае, че е различен и развива перфекционизъм напр. пише домашните си дотогава, докато на него не му хареса написаното. Дори проведохме разговор с логопедката му и тя намери точните думи, с които да го успокои. Доколкото разбрах децета с такъв проблем могат да учат много по-лесно когато уроците им са в компютър. Вярно ли е ? Има ли вече и български комп. програми за това и ако има къде може да ги намери човек?

    Comment


    • #5
     Относно: Дислексия

     Първоначално написано от mamcheto
     От 5г го водим на логопед и нещата вече се оправят. Но ни предстои пътуване в чужбина и се притеснявам как ще му се отрази промяната-нова страна, нов език нови приятели....
     На Запад този проблем е отдавна познат и не е "табу" . Има различни терапии, на децата се помага, не се изолират. Потърси от самото начало разговор с учитела/ката му и й обясни диагнозата, не е лошо да имаш и някакъв документ от БГ, например какво до сега е предприемано, развитие, наблюдения на лекуващият логопед, въпреки че и без него ще бъде обърнато необходимото внимание.

     Успех

     Comment


     • #6
      Относно: Дислексия

      И моето впечатление тук е такова - много внимание се обръща на този проблем, смята се за нещо естествено и се подкрепя всячески. По телевизията има редовно програми, в които обясняват какво е това и как да се помага, така че обществото не е толкова непросветено. Няма страшно, не вярвам да има трудности детето само заради дислексията.

      Comment


      • #7
       Относно: Дислексия

       Една френска асоциация, занимаваща се с проблемите на хората "дис" разстройства (дислексия, дисграфия, дискалкулия, диспраксия...) провежда инициатива за предизвикване на дебат по тези проблеми в Европейския парламент и Европейската комисия. Наскоро превеждах за тях две писма до български депутати в ЕП и до подобни български асоциации. Целта им е, доколкото разбирам, да се обърне нужното внимание на тези разстройства в страните, в които това не се прави, децата да се поемат от ранна възраст от специалисти, за да могат да се справят с проблема си, а не да бъдат отчуждени от обществото.
       Това в обществен план.
       А за сина ти, mamche, щом вече е получил специализирано обучение и има успех, значи е усвоил техники за справяне. Сигурно ще се справя и занапред, ако е нужно с малко странична помощ.
       А чувството ти за вина е напълно ирационално, надявам се да си се освободила от него. Какво значи ти да си виновна!?

       Comment


       • #8
        Относно: Дислексия

        Благодаря Ви за отговорите, но при нас в България това все още е табу.
        Родителите отричат децата им да имат такива проблеми , а после вече е и късно и трудно да се овладеят нещата. Аз имах късмет, защото работя в Мед. Център и при нас на психиатър идват деца с такива проблеми. Но дори и аз трябваше да воювам в къщи, за да се приеме от семейството ми проблема на сина ни. Ще ви дам пример - учителката на сина ми в 1-ви клас беше ужасена как ще работи с него, а директорката и педагогическия съветник в училището ми "обясниха" ,че дислексията се лекува с инжекции да обърна внимание на детето си. Излязох едва ли не безотговорен родител. Така че много сме далеч от другите страни в това отношение.

        Comment


        • #9
         Относно: Дислексия

         Първоначално написано от mamcheto
         Благодаря Ви за отговорите, но при нас в България това все още е табу.
         Родителите отричат децата им да имат такива проблеми , а после вече е и късно и трудно да се овладеят нещата. Аз имах късмет, защото работя в Мед. Център и при нас на психиатър идват деца с такива проблеми. Но дори и аз трябваше да воювам в къщи, за да се приеме от семейството ми проблема на сина ни. Ще ви дам пример - учителката на сина ми в 1-ви клас беше ужасена как ще работи с него, а директорката и педагогическия съветник в училището ми "обясниха" ,че дислексията се лекува с инжекции да обърна внимание на детето си. Излязох едва ли не безотговорен родител. Така че много сме далеч от другите страни в това отношение.
         Тъжно, тъжноооо.... Направо страх ме хваща, като осъзнавам в такива моменти колко сме назад, колко не знаем, колко още "път ни предстои", за да се развият някой ЕЛЕМЕНТАРНИ неща....

         Comment


         • #10
          Относно: Дислексия

          Първоначално написано от stertje
          Широко разпространено е мнението, че хората мислят по два начина:
          "словесно" - чрез звука на думите, и "безсловесно" - чрез въображаеми картини и идеи.
          Словесното мислене следва структурата на езика и се осъществява със скоростта, с която човек говори - приблизително 150 думи в минута. Безсловесното е еволюционно - картината "се разраства", докато мисловният процес добавя нови детайли.
          Този начин на мислене е много по-бърз, може би хиляди пъти по-бърз. То е несъзнателно, човек не може да си наложи да мисли или да не мисли по този начин.
          Словесно мислещият всъщност води вътрешен монолог от звучащи в ума му съждения, въпроси и отговори.
          Дислектиците обаче не водят вътрешен монолог.
          Те не могат да "чуят" това, което четат например (освен ако не четат на глас). Вместо това "рисуват" мислена картина, добавяйки към нея значението (или образ на значението) на всяка следваща дума, която се появява пред погледа им.
          В това не съм много сигурен и не много съгласен.
          Кой може да чуе това , което чете (ако не го чете на глас)? Аз не мога, например.
          Ако това е дислекция, то аз, а и доста други, би трябвало да сме или глухи или дислекти.

          Първоначално написано от stertje
          Дислектиците виждат буквите разместени или обърнати с краката нагоре.
          Да, ето това е според мен дислекцията.

          Първоначално написано от stertje
          Проблемите, които имат с четенето, писането или математиката в никакъв случай не означават, че са тъпи или умствено изостанали.

          1. Дислектиците могат да използват умствените си способности, за да променят и създават възприятия.
          2. Те са изключително възприемчиви към заобикалящата ги среда.
          3. Много по-любопитни са от обичайното.
          4. Мислят основно с картини, вместо с думи.
          5. Имат изключително добре развита интуиция и са много проницателни.
          6. Мислят и възприемат нещата многопланово като използват всичките си сетива.
          7. Могат да преживяват мислите си като реалност.
          8. Имат живо въображение.

          Ако тези качества не са подтискани, омаловажавани и дори разрушавани от родителите и от начина на преподаване в училище, те ще доведат до развиването на две основни характеристики - интелигентност над средната и изключителни творчески способности.
          С последното (целият цитат) съм абсолютно съгласен.
          Нека дам един пример от личен опит.
          Симон е дислект. Той син на съпругата ми от предният и брак.
          Има проблем с изписването на думите - за поредността на буквите става дума. И с правилното им разчитане, съответно.
          Още повече че при иврита изписването на думите е още по-сложно - няма много гласни букви, още по-трудно е отколкото на български.
          Разбира се, в училище той има проблем и при изучаването на другите езици - английски или арабски. За разлика от математиката, например, където се справя блестящо.

          Как е решен проблема с дислекцията в Израел?
          С инжекции?
          Не разбира се, това са пълни глупости.
          Много лесно и просто - учениците с подобни проблеми (не бих ги наричал болни, защото те са си здрави за мен), полагат изпитите си устно, вместо писмено.
          Ако има проблем с научаването на даден материал, въпросният ученик се обръща към преподавателят, който е длъжен да му прочете целият материал. Това е.
          Проблемът, макар и масов в израелските училища, според мен е решен.

          Що се отнася до отношението на другите от класа спрямо Симон, не ми е минавало на ума да смятам че е подложен на някакво унижение поради своето различие. По-скоро мисля, че е "душата на компанията", но не знам дали това е заради доброто му представяне по математика, заради това че тренира боди билдинг, или защото има типичното за българите чувство за хумор.
          Що се отнася до умствените му способности то аз съдя по тях от два други фактора. Първото е говорната му реч. Мисля че той говори малко, чак странен иврит - прекалено правилен граматически и литературен. Явно има много добра слухова памет, защото езикът му е с доста по-богат речник от този на неговите съученици.
          Другото е, че когато играем "Го", обикновено резултата е 10:1 за него. Но не винаги съм толкова добър ...


          П.П.
          Забравих да кажа за компютрите нещо - мисля че работата му с компютър определено му помага да вижда и подрежда правилно буквите в думата.
          Така че, според мен това е един от начините за решение на проблема - писане на машина, където буквите в думата се изписват отчетливо, една по една.
          Last edited by Antony; 01-10-07, H:i.
          Кой, ако не аз, кога, ако не сега...

          Comment


          • #11
           Относно: Дислексия

           Здравейте!
           В град Русе вече работи Център по дислексия.
           Сайтът е

           www.dyslexia-center.eu

           Заповядайте!

           Жасмина Йонкова

           социален педагог
           обучител по дислексия

           Comment


           • #12
            Относно: Дислексия

            Здравейте!

            Департамент “Когнитивна наука и психология” към НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
            и Централно- и Източноевропейски център по когнитивна наука се обръщат към
            Вас относно проекта ‘Изследване на дислексията и създаване на система за
            подпомагане на четенето'. Можете да се запознаете подробно с него на този
            адрес: http://cogs.nbu.bg/experiments/Project_Dyslexia.pdf
            За създаването на такава система е нужно да се съберат данни за начина на
            четене на деца с и без дислексия.
            Обръщаме се към Вас с молба за съдействие за намирането на
            деца с този проблем. Изследването протича леко и забавно за детето. От него
            ще се иска единствено да седне пред монитор с вградени камери и
            специализиран софтуер, проследяващ погледа му и да чете текстове, съобразени
            с възрастта му. Техниката външно не се различава от всеки друг компютър, но
            ще ни даде възможност да видим и да разберем по-добре трудностите на децата
            с дислексия.
            Ако сред имате дете с дислексия ще сме благодарни ако се
            свържете с нас или ни свържете със семейството му.
            Излишно е да добавям, че ще има игри и подаръци за всяко дете
            Предварително благодарим за съдействието и помощта!

            Comment


            • #13
             Относно: Дислексия

             Първоначално написано от mamcheto Виж мнението
             От 5г го водим на логопед и нещата вече се оправят. Но ни предстои пътуване в чужбина и се притеснявам как ще му се отрази промяната-нова страна, нов език нови приятели. Още повече, че доскоро изпитвах вина-дали аз не съм причината детето ми да е с дислексия. Той знае, че е различен и развива перфекционизъм напр. пише домашните си дотогава, докато на него не му хареса написаното. Дори проведохме разговор с логопедката му и тя намери точните думи, с които да го успокои. Доколкото разбрах децета с такъв проблем могат да учат много по-лесно когато уроците им са в компютър. Вярно ли е ? Има ли вече и български комп. програми за това и ако има къде може да ги намери човек?
             Дано някой от потребителите е медик или педагог със специализация по въпроса - в това време влез долните линкове , вярно на руски са ама при тях този проблем се обсъжда , а можеш и да зададеш въпроси - отговарят хората.---http:http://www.logoped.ru/nar06.htm ;http://www.logoped.org/?key=dislexia ; http://www.medlinks.ru/search.php?qu...0&type=stories, а за комп програми : майкрософт имат такова подразделение , но къде... трябва да им пишеш 1
             Last edited by Cristoivanov; 16-05-08, H:i.
             Познавах прекрасни хора ,познавах полезни хора ,познавах хора врагове или приятели- радвам се само за едно нещо... познавах и приятели.
             Si vis pacem, Para bellum

             Comment


             • #14
              Относно: Дислексия

              Методът се отнася до лечение и профилактика при зрително възприятие на текстова информация.


              ТЕЗА

              Известтно е, че възприемайки даден образ човешкото око първо следва неговия контур. Получената информация се сравнява със запаметените /заучени/ образи и едва тогава обекта се идентифицира. Пр. – Да, това е чаша.
              При четене алгоритъма е аналогичен на гореописания с тази разлика, че в ролята на контур на обекта човешкия мозък възприема морфологичния /или сричковия/ строеж на думата. Сравнена със заучените понятия смисълът на думата, на подсъзнателно ниво, се възприема по-бързо от прочита й. При дадени обстоятелства следвайки тази процедура е възможно мозъкът да определи в съзнанието смисъла на съвсем друга дума. Обикновено това се наблюдава при сложни думи, думи близки по звучене или със сходен морфологичен строеж и др.
              При възрастните хора този проблем се преодолява на подсъзнателно ниво където смисловото възприятие се определя /коригира/ от дадения контекст. Тоест контекста може да се разглежда като своеобразен коректив на възможни грешки при зрително възприятие значението на думите само по определящия ги контур.
              В детска възраст е налице липса на подобен коректив. Учейки се да четат, децата първо сричат. С течение на времето наизустяват думите и ги идентифицират първосигнално определяни по прилежащия контур. Липсата на коректив е възможно да доведе до грешни възприятия проявяващи се най-често по време на учебни занятия. В този случай дислексията може да се разглежда не като заболяване а като изпреварващо развитие /попълване/ на дълготрайната памет пред способноста за осмисляне на възприета информация. При някои деца тези фактори са по–силно изразени и не рядко това се определя като разсеяност.


              РЕШЕНИЕ

              Вариант за решение на този проблем е раздробяване на контура на думите при изписване на текст. Това може да се постигне чрез визуално разделяне на морфологичния строеж на думата използвайки:

              • Различно тониране;

              ДИСЛЕКСИЯ

              • Различно форматиране на шрифта;

              ДИСЛЕКСИЯ

              ДИСЛЕКСИЯ

              ДИСЛЕКСИЯ

              ДИСЛЕКСИЯ

              • Различни шрифтове;

              ДИСЛЕКСИЯ

              • Различно оцветявне;

              ДИСЛЕКСИЯ

              • Други.


              ПРИЛОЖЕНИЕ

              За прилагането на този метод е необходимо на първо време провеждане на статистически изследвания относно: удачни форми на раздробяване на контура /разделение на морфологичен или сричков строеж и начин на графично определяне/ , определяне набор от думи обект на възможно грешно възприятие и тн.
              Приложението може да се изрази чрез публикуване на детски книги и учебници съобразени с метода включително електронни носители, интернет и др.
              Основно приложение може да бъде създаване създаване на опция в текстови редактори, интернет браузъри, добавка към Accessibility Options за Windows или създаване на отделни специфични програми за автоматична графична редакция на текст.

              Comment

              Working...
              X