Анонс

Collapse

Правила на форума

Добре дошли във форума Мама!

Моля още веднъж да прочетете секцията Често Задавани Въпроси (F.A.Q.)

Преди да публикувате мнения моля да отделите няколко минути и да прочетете нашия Форумен Правилник.

Желателно е писането на кирилица. Ако нямате, може да ползвате вградената в сайта кирилица, която виждате горе вдясно. Когато натиснете с дясното копче, горе ще "падне" меню, от което може да изберете българската фонетична (BP) или бългаската стандартна (по БДС) клавиатура (BG). Разбира се ако не можете или имате някакъв проблем, може спокойно да използвате и латински букви.
Публикуването на лична кореспонденция във форума, без съгласието на подателя, е против правилата и разбиранията ни!

Това е за сега и още веднъж: Добре дошли!
See more
See less

6 неща, които никога не бива да казвате на детето

Collapse
X
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

 • 6 неща, които никога не бива да казвате на детето

  "Защо не си като брат си/сестра си", убива самочувствието му
  Click image for larger version

Name:	0000156386-article2.jpg
Views:	1
Size:	21,9 КБ
ID:	390705
  Снимка: Reuters

  Понякога като родители се взимаме твърде на сериозно и забравяме, че с детето трябва да се общува като с равен, независимо от възрастта му. Има неща, които никога не бива да му казваме, колкото и да сме ядосани или разстроени:

  „Ти винаги/ никога...“ – независимо от продължението такива изречения са погрешни, защото не бива да абсолютизираме нещата.

  „Защото така казах!“ – с тази фраза вие контролирате всичко и напълно убивате усещането за автономност у детето и възможността да мисли логично.

  „Казах ли ти!“ – натякването е колкото изкушаващо, толкова и погрешно. Като го кажете излиза, че вие винаги сте права, а то винаги греши. Така ли е наистина? Помислете пак.

  „Спокойно, не се притеснявай“ – истината е, че когато човек има притеснения дори в детска възраст, те няма да изчезнат изведнъж с няколко думи. По-добре е да зададете въпрос за тревогите на детето, а не да ги игнорирате.

  „Не се прави така. Дай на мен!“ – помолили сте детето да ви помогне за нещо, но то не се справя според очакванията ви. Ако поемете всичко в свои ръце, детето ви никога няма да се научи как всъщност се прави и едва ли ще има желание да ви помогне за нещо друго от страх да не сгреши отново пред вас.

  „Ех, защо не си като сестра си/ брат си“ – да имаш брат или сестра и съперничеството вървят ръка за ръка и всичко, което кажете за сравнение между децата си само ще налее масло в огъня.

  Още полезни съвети и интересна информация може да намерите в Az-jenata.bg
  dnes.bg

 • #2
  За: 6 неща, които никога не бива да казвате на детето

  Като се замисля, тези фрази не е добре да се казват и на големи хора, не само на деца. Има ли и други фрази, за които се сещате, които се изкушаваме да кажем, въпреки че не ни харесва, когато ние ги чуем от други хора? Моята фраза, с която доста се борих, е "аз нали ти казах (че ще стане така)" - т.е. аз знаех, че ще бъде така, а ти не ме послуша. С други думи, аз бях права, а ти грешеше. Много неприятно, когато го чуеш - и абсолютно излишно.

  Comment


  • #3
   Относно: 6 неща, които никога не бива да казвате на детето

   Като се замисля, понякога ми се е случвало да казвам тези фрази но не в точно този контекст.Примерно Ти винаги/ никога...“ аз съм го казвала като "Защо винаги когато ти кажа нещо, не ми вярваш и трябва да пострадаш за да се убедиш , че ти казвам истината?"
   Общо взето се старая да я поощрявам и да не налагам маниера на типично българския начина на възпитание (поне според мен)-недоволен амбициозен родител изискващ невъзможното от детето си, в смисъл то да е по-по-най.За щастие моите родители бяха и не са такива, винаги са ми давали пълна свобода в избора ми, дори да не им е допадал са ме подкрепяли (наскоро разбрах съвсем случайно, че когато съм кандидатствала в художествената гимназия, баща ми въобще не е бил във възторг, въпреки това обаче плащаше големи за времето суми да ходя на уроци и за всевъзможни консумативи , без да обели дума за мнението си ).Имах приятелки от детството на които им се налагаше да свирят на инструменти само защото родителите им искат.Аз ходех на каквото ми хрумне, докато за две години нещата ми изкристализираха и се ориентирах към кое да се насоча.
   Напоследък казвам по-честичко "трябва ти едно братче или сестриче , за да не си толкова разсеяна!" в случаите получавам бурни реакции от един вече отявлен егоист и заплахи да се мести да живее при баба си и дядо си
   Нещото което аз употребява като фраза от споменатите е "Спокойно не се притеснявай"...не се бях замисляла за негативната страна...никога
   Извинете малко се отклоних от темата в началото, но като ме хване бъбривото...
   Мъжете да не забравят, че някога, Някоя и на Дявола е сложила рога ...

   Comment


   • #4
    Относно: 6 неща, които никога не бива да казвате на детето

    Първоначално написано от Мила Виж мнението
    "Защо не си като брат си/сестра си", убива самочувствието му
    [ATTACH=CONFIG]8341[/ATTACH]
    Снимка: Reuters


    „Не се прави така. Дай на мен!“ – помолили сте детето да ви помогне за нещо, но то не се справя според очакванията ви. Ако поемете всичко в свои ръце, детето ви никога няма да се научи как всъщност се прави и едва ли ще има желание да ви помогне за нещо друго от страх да не сгреши отново пред вас.


    Още полезни съвети и интересна информация може да намерите в Az-jenata.bg
    dnes.bg
    По-горното е моя проблем, не мога да оставя дъщеря ми да свърши нещо без да се намеся(може би заради вродената ми не просто нетърпеливост, а патологична припряност) единственото спасение е да не присъствам на случващото се или да съм заета с нещо друго. Иначе задължително ще кажа " А не така, нали ти показах вече...", последен случай-боядисване на яйцата в четвъртък(този и предишния), но почти успяхме заедно!
    Друго, за което се сещам, че е много неприятно като поведение на родител към дете е да се присмееш или подиграеш на нещо свършено или на нещо казано. Освен, че е проява на неуважение и е обидно, действа и демотивиращо. Имаше някаква сентенция за мечтите, гласяща,че няма по-страшно нещо от това родител да не повярва в мечтата на детето си или да я мисли за смешна и неосъществима!
    Определено поговорката "3 пъти мери ,един път режи" е актуална и откъм поведение, думите също режат: глави, крила, личности,животи!
    Мненията са като задниците. Всички ги имаме, но не на всички е уместно да ги показваме.

    Хайде някой да не с опитва да ми дава наклон на това, което нямам, показвайки само, че избива комплекси, защото това, което той има си стои все наклонено надолу!

    Никой не може да убеди другия да се промени. Всеки от нас пази в себе си вратата към промяната и тя може да бъде отключена само от вътре.

    Comment


    • #5
     За: 6 неща, които никога не бива да казвате на детето

     Без връзка към конкретно изказване по-горе - просто ми попадна:
     КЪМ РОДИТЕЛИТЕ

     Вашите деца не са ваши деца.
     Те са синове и дъщери на копнежа на живота да съществува.
     Те идват чрез вас, но не от вас.
     И въпреки че са с вас, те не ви принадлежат.

     Можете да им дадете любовта си, но не и вашите мисли, защото те имат свои собствени мисли.
     Можете да дадете подслон на телата им, но не и на душите им, защото душите им обитават дома на утрешния ден, който вие не можете да посетите дори в мечтите си.

     Можете да се стремите да бъдете като тях, но не се опитвайте да ги направите като себе си, защото животът не върви назад, нито чака отминалия ден.

     Вие сте лъковете, от които децата ви като живи стрели излитат надалеч.

     Стрелецът вижда мишената върху пътеката на безкрая и Той те насочва с мощта си, за да могат Неговите стрели да летят бързо и надалеч.

     Нека, когато лъкът се огъва в ръката на стрелеца, да бъде за добро; защото както обича стрелата, която лети, така Той обича и здравия лък.

     Халил Джубран,”Пророкът”

     Comment

     Working...
     X