Анонс

Collapse

Правила на форума

Добре дошли във форума на На лафче!

Моля още веднъж да прочетете секцията Често Задавани Въпроси (F.A.Q.)

Преди да публикувате мнения моля да отделите няколко минути и да прочетете нашия Форумен Правилник.

Желателно е писането на кирилица. Ако нямате, може да ползвате вградената в сайта кирилица, която виждате горе вдясно. Когато натиснете с дясното копче, горе ще "падне" меню, от което може да изберете българската фонетична (BP) или бългаската стандартна (по БДС) клавиатура (BG).
Разбира се ако не можете или имате някакъв проблем, може спокойно да използвате и латински букви.
Публикуването на лична кореспонденция във форума, без съгласието на подателя, е против правилата и разбиранията ни!


Това е за сега и още веднъж: Добре дошли!
See more
See less

за суеверия и вярвания

Collapse
X
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

 • #31
  Относно: за суеверия и вярвания

  Първоначално написано от malinka
  Часовник не се подарявал, защото ще се разделиш с човека, на когото си го подарил.

  Счупеното носи щастие.

  Ако разпелеете сол ще се скарате с някого.
  .
  В Китай, само влюбените или женените могат да си подаряват часовници. Ако друг го направи - значи желаее смърт в къщата.

  Ако счупиш огледало, на колкото парченца е толкова нещастни години.

  Според моите родители - ако солта свърши в една къща, свършва и любовта. Лудият ми баща все още крие сол, завита в парченца хартия, из ъглите на долапите
  sigpic

  Comment


  • #32
   Относно: за суеверия и вярвания

   Първоначално написано от mamatanya
   Според моите родители - ако солта свърши в една къща, свършва и любовта. Лудият ми баща все още крие сол, завита в парченца хартия, из ъглите на долапите

   Имам си цветенце за поливане.Щтрак.
   "Най-добрата част от живота на човека са неговите малки, незапомнени постъпки, извършени с доброта и любов"


   Comment


   • #33
    Относно: за суеверия и вярвания

    Някои от нас чукат на дърво и избягват да минават под разпъната стълба. Други изпадат в паника, ако черна котка им пресече пътя.Трети пък махват пренебрежително с ръка, но тайно се надяват злият дух да не ги застигне. Суеверието е част от историята на човечеството, независимо от времена, епохи и владетели то остава неизменно, на границата между психология, митология и народен фолклор. Вие положително се заливате от смях, когато най-добрият ви приятел се прекръства, преди да влезе при шефа и да поиска увеличение на заплатата. Смятате също за несериозно, ако се наложи майка ви да покани още един гост само и само да не сте 13 на масата. С ирония подминавате любителите и търсачите на четирилистни детелини и не вярвате, че кестенът или заешката опашка носят щастие. Да, може би имате право, защото суеверието ви изглажда като послание от тъмното средновековие, напълно противоречащо на съвременното рационално мислене. И въпреки всичко си слагате ръка пред устата. Когато се прозявате или весело повиквате „Наздраве!", когато някой кихне до вас. Е, знайте, че колкото и да се кълнете и отричате, проявявате суеверие. Защото суеверията са част от нашата обща култура. Несъзнателно се подчиняваме на тези закони, колкото и древни да са те. Римляните например смятали, че лошите гении използват всяка прозявка, за да се вмъкват в човешкото тяло. Оттук и навикът да си слагаме ръка, когато се прозяваме. Суеверията, които никои определят като първични навици, призвани да пъдят злото и страховете ни, действат като истински защитен ритуал. И ако днес страховете ни не са толкова многобройни и неразгадани както в средновековието, все паж ние се подчиняваме на необходимостта да бъдем предпазени и неподвластни на неведомите магии.

    Голяма част от суеверията ни са на религиозна почва.

    Така е например с числото 13 по аналогия с тринадесетте души, присъствали на Тайната вечеря. Както знаем, няколко дни по-късно умират и Иисус Христос, и Юда. В тази връзка много хора вярват сляпо в чудотворната сила на светци. Спомнете си само колко крака на статуи са изтрити от целувките на вярващите, дошли открай света. Италианците например избягват числото 17. Защо ли? Просто защото в римски цифри числото 17 е XVІІ. Което представлява анаграма на VІХІ, което означава „живях", т.е. „вече съм мъртъв".

    Някои от нас са суеверни по традиция - семейна или културна.

    Правят това, което са видели у бабите си, а впоследствие и у собствените си майки. И, разбира се, го предават на децата си. Никога не минават под разпънати стълби или пък носят само зелен цвят и окачват конска подкова над леглото си. Това не вреди на никого, дори и да предизвиква усмивки. Има обаче “заклети" суеверници. Които във всичко виждат източник на страхове. Една жена от детството си държала под възглавницата торбичка с морска сол, за да гони злите духове от дома си. Тя също никого не носела черни дрехи, които според нея щели да и отнемат енергията и жизнеността.

    Суеверията са плод и на собственото ни въображение

    Има хора, които престават да посещават любимото си място за отдих, обяд или почивка просто защото им се е случило нещастие, след като са били там. И все пак, нека се върнем към

    Произхода на нашите суеверия

    Паякът — символ на надежда!

    По време на бягството си от Египет Светото семейство се подслонило в една пещера, за да избяга от преследвачите. И тогава един голям паяк изплел такава плътна мрежа пред входа на пещерата. че войниците минали покрай нея, без да и обърнат внимание, убедени, че е празна от години.

    Четирилистната детелина -щастие и само щастие!

    Корените на това вярване ни връщат във времето. Когато, изгонена от рая. Ева донася на земята четирилистни детелини от Едем. Детелината служи също и за възглавница на Иисус, когато се ражда в яслата.

    Свойствата на числото 7

    Във всички цивилизации числото 7 заема почетно място. То свързва тройката (символ на мъжкия пол) и четворката (сливане на противоположностите, символизирани в образа на кръста). Цифрата 7 е цитирана 77 пъти в Библията. Седмият ден е благословен от Господ, а дъгата съчетава 7 цвята. Без да забравяме седемте смъртни гряха. Както и седемте висши добродетели!

    Не събирайте разсипана сол!

    И така, ако изсипете сол, не я събирайте. Метнете три щипки сол зад гърба си, там, където дебне дяволът. В началото солта се използвала преди всичко като консервант на продукти и препарат с почистващо действие. В Библията Мойсей казва: „Когато принасяш жертва, не забравяй да поставиш сол, символ на единението с Боговете." Но солта носи също и нещастие - по време на Тайната вечеря Юда разсипва сол.

    Зеленият цвят носи нещастие!

    Луцифер, падналият ангел, стъпва на земята и носи на ръката си пръстен със зелен изумруд.

    Да чукнеш на дърво — гаранция за сигурност!

    Във всички епохи гората е била смятана за убежище, а с дърветата човек може да си накладе огън. След като Адам е изгонен от рая, ангелчетата му попречват да се приближи до Дървото на познанието. И въобще да се докосен до дървена повърхност.

    Избягвайте стълбите!

    Защото стълбата, поставени под прав ъгъл с кръста, позволила да изкачат тялото на Христос преди разпъването му. Също така две стълби се използвали за бесилка. Ако все пак минете под стълба, прекръстете се, защото по този начин прекъсвате триъгълника (образуван от стълбата, стената и земята). Които символизира единството на Светата Троица.

    Не обръщайте хляба!

    Във всички митологии хлябът се възприема като божествен продукт, символ на тялото Господне. В средните векове хлябът на палачите бил винаги отделен и поставен с кората надолу.

    www.actualno.com
    Pacta clara, boni amici!


    FruItS aLl ovEr THe WorLd UnITe!


    Comment


    • #34
     Относно: за суеверия и вярвания

     http://magicaura.com/article.php?ArticleID=128Днес ние наричаме суеверия някои предзнаменования, които са дошли при нас от дълбока древност . Правилното тълкуване на знаменията на боговете някога било разрешено само на малцина предсказатели и гадатели, но някои от техните знания станали обществено достояние и влезли във фолклора. Други суеверия се разраснали, тъй като при някакви ситуация довели до добър или лош резултат, а понякога след определено знамение идвал да речем очаквания дъжд.

     Отдавна се смята, че да се ходи под отворена стълба е лошо знамение. Съгласно легендата египетският бог Озирис се е качвал на небето по такава стълба. Според преданието същото правел и древният бог на персите - Митра, който впоследствие бил почитан от войниците в римската армия. Тъй като боговете много обичали да се ползват от тези стълби, ходенето под тях станало 'табу' за хората, опасяващи се да си навлекат гнева на боговете.

     Боговете много ценили солта - също, както и хората, за които тя била важен предмет за търговия. Със сол посипвали главите на жертвените животни, използвали я при финала на тържества и договори. Да се разсипе сол - било знак за нещастие, тъй като се явява нарушение на верността към боговете, а в земен аспект - това са пари, хвърлени на вятъра.
     Знаменията и тяхното тълкуване в различни страни не са еднакви, а понякога са съвсем противоположни. Например известната на всички черна котка, в Англия се счита за щастливо знамение, а в другите европейски страни и в САЩ - за лоша поличба.

     На щастие е, когато....

     Видиш прилепи, летящи в сумрака.
     Получиш за подарък кошер с пчели.
     Червеношийка долетяла във вашия дом.
     Бяла пеперуда.
     Детелина с четири листа.
     Песента на щуреца.
     Да изгориш изрязаните си нокти.
     Да подстрижеш косата си по време на буря.
     Да намериш фуркет и да го окачиш на кука или резе.
     Да видиш кола, натоварена със слама.
     Да погледнеш младата луна през дясното си рамо.
     Да прибереш гвоздей, обърнат към тебе с острието.
     Да прибереш молив, намерен на улицата.
     Да държиш в джоба си раковина.
     Да носиш лапичка от заек.
     Да ходиш по улицата в дъжда.
     Да спиш на неизгладени чаршафи.
     Да счупиш безцветно стъкло (с изключение на огледало).
     Да спиш с лице на юг.
     Клонка от бяла хвойна.
     Да срещнеш калинка.
     Синя птичка.
     Чуждо куче да те изпрати до дома ти.
     Да облечеш роклята си наопаки.
     Да потъркаш две подкови една в друга.
     Да прибереш карфица.
     Гръдната кост (вилката) на кокошка.
     Да се хванат два плъха в един капан.
     Да кихнеш три пъти преди закуска.
     Да срещнеш коминочистач.

     На нещастие е, ако...

     Изхвърляш пепелта по тъмно.
     Прилеп, попаднал в къщата.
     Да оставиш шапка на леглото.
     Трикратно викане на сова.
     Да носиш опал, ако не си роден през октомври.
     Да пееш преди закуска.
     Да подариш сватбените си подаръци.
     Детелина с пет листа.
     Да занесеш вкъщи яйца по тъмно.
     Да изрежеш ноктите си в петък.
     Да изгубиш ръкавица.
     Да занесеш вкъщи бял люляк или цвят от глог.
     Да погледнеш младата луна през лявото си рамо.
     Да изнесеш от къщи нещо в първия ден на Новата година.
     Паунови пера.
     Да убиеш чайка.
     Да пее петел нощно време.
     Да шиеш дрехата върху себе си.
     Да оставиш обувките си на масата или на стола.
     Да изгубиш чадъра си.
     Да видиш сова през деня.
     Да държиш домашните си чехли на лавица по-висока от твоя ръст.
     Да оставиш чадъра си на масата.
     Да видиш цветове и плодове на една и съща клонка (с изключение на портокалово дърво).
     Да срещнеш по пътя си зайци.
     Теменужки, които цъфтят в необичаен за тях сезон.
     Да срещнеш свиня веднага след венчилото си.
     Да срещнеш гробар.
     Да закопчееш копчето си в грешен илик.
     Да отвориш чадъра си в помещение.
     Да обуеш първо лявата, а после - дясната обувка.
     Да седиш на масата и да не опираш и двата си крака на пода.
     Да убиеш щурец.
     Паднала картина.
     Да счупиш чаша при произнасяне на тост.
     Да облечеш ризата си наопаки.
     Да сложиш ковашки мех на масата.
     Пръстен, счупен на пръста.
     Три пеперуди заедно.
     Червени и бели цветя в един букет.
     Да внесеш вкъщи коледната елха преди Коледа.
     Да оставиш коледните украшения след Богоявление.
     Last edited by BaiBradur; 25-04-06, H:i. Причина: думата Днес беше част от линка и го поправих

     Comment


     • #35
      Суеверни ли сте?

      И до колко?
      Докато бях в училище,вървейки по улицата,много внимавах да не стъпя в/у шахта,както и да не минавам под улична лампа(особено счупена).Също,ако черна котка(черно със сиво също става),ми пресечеше пътя се въртях три пъти назад.Ако счупиш огледало-7години нещастна любов Сигурно има и още,но в момента не си спомням.
      Сега обаче,не вярвам на нито едно,а единственото,което ми е останало е израза "да чукна на дърво",като докосвам,каквото имам под ръка-метал,пластмаса.Може би,защото няма как да ми навреди.Всичко останало за мен е излишно психическо натоварване.
      В България,обаче смея да твърдя,сме много суеверни,особено жените.
      И аз като се прибера ме следят изкъсо Като се върнеш за нещо-няма да ти върви!Не разказвай какво си сънувала преди закуска-може да се случи,ами ако е нещо хубаво-пак(ще се случи обратното).
      Не си оставяй чантата на земята-на бедност е
      Какви други сте чували и най-вече доколко вярвате в тях?

      Ако темата е пускана вече,моля да бъде изтрита.
      Experience is the name everyone gives to their mistakes.

      Comment


      • #36
       Относно: Суеверни ли сте?

       Ами като ме наака чайка си пускам тото. Това суеверие ли е?

       Comment


       • #37
        Относно: Суеверни ли сте?

        Първоначално написано от DNS
        Ами като ме наака чайка си пускам тото. Това суеверие ли е?
        Хе, това ня бях го чувала... И какъв е резултата?

        Comment


        • #38
         Относно: Суеверни ли сте?

         Първоначално написано от beri
         ....Ако темата е пускана вече,моля да бъде изтрита.

         виж тук

         Пускаш ли в "търсене" ключова дума?

         Comment


         • #39
          Относно: Суеверни ли сте?

          Първоначално написано от Kremena
          Хе, това ня бях го чувала... И какъв е резултата?
          Ами да ти кажа крайно положителен ... за Български Спортен Тотализатор.
          А този Варналия дето ме метна ще го

          Comment


          • #40
           Относно: Суеверни ли сте?

           Първоначално написано от DNS
           Ами да ти кажа крайно положителен ... за Български Спортен Тотализатор.
           А този Варналия дето ме метна ще го
           По Бургаски е гларус, а не чайка. Ама да не ме търсиш после да ме тупаш.

           Имам си цветенце за поливане.Щтрак.
           "Най-добрата част от живота на човека са неговите малки, незапомнени постъпки, извършени с доброта и любов"


           Comment


           • #41
            Относно: Суеверни ли сте?

            Първоначално написано от Kremena
            виж тук

            Пускаш ли в "търсене" ключова дума?
            Не,но доста от по-старите теми изчетох.Това съм го пропуснала.Бихте ли я изтрили в такъв случай.Мерси.
            Experience is the name everyone gives to their mistakes.

            Comment


            • #42
             Относно: Суеверни ли сте?

             Първоначално написано от stertje
             Ама да не ме търсиш после да ме тупаш.
             В никакъв случай!
             Първоначално написано от stertje
             По Бургаски е гларус, а не чайка.
             Значи трябва да тествам, какво е въздействието на Бургаските чайки
             (пардон - гларуси) върху БГ Тото

             Comment


             • #43
              Относно: Суеверни ли сте?

              Първоначално написано от DNS
              В никакъв случай!

              Значи трябва да тествам, какво е въздействието на Бургаските чайки
              (пардон - гларуси) върху БГ Тото
              Ако те наака бургаски гларус - поне тройчица. Но нали знаеш гаранция не давам.

              Имам си цветенце за поливане.Щтрак.
              "Най-добрата част от живота на човека са неговите малки, незапомнени постъпки, извършени с доброта и любов"


              Comment


              • #44
               Относно: Суеверни ли сте?

               Първоначално написано от stertje
               Ако те наака бургаски гларус - поне тройчица. Но нали знаеш гаранция не давам.
               Чакайте да ви и две нови(поне за мене са нови) суеверия.
               1.Да не си хвърляте боклука вечер по тъмно,че така си хвърляте късмета.Аз се опитвам да си го спазвам(нали всеки иска да си има късмет) ама последият път неможах.Нали смениха времето и вече в 5 часа е тъмно а аз все гледа и последното боклуче да се хвърли, че следващият път е след 2 седмици.
               2.Да пускаш винаги капака на тоалетната,че нали от там изтичат мръсотиите и по този начин да не могат лоши неща в къщата.
               А колото до това/да чукна на дърво/ аз все си чукам на мита глава,че нали си ми е дъвена.А за чукането под масата(по не в нашият край) се казва:чука се под маса а не на маса.защото на маса се севира и ака искаш нещото да не ти се сервира(случи) чукаш отдолу.
               И каква е поуката от приказката, деца?
               Не говорете с непознати!
               Ето, Вълкът още щеше да си е жив и здрав, ако не беше се заговорил в гората с непознатата с червената шапчица.

               Comment


               • #45
                Относно: Суеверни ли сте?

                Първоначално написано от mam
                Чакайте да ви и две нови(поне за мене са нови) суеверия.
                1.Да не си хвърляте боклука вечер по тъмно,че така си хвърляте късмета.Аз се опитвам да си го спазвам(нали всеки иска да си има късмет) ама последият път неможах.Нали смениха времето и вече в 5 часа е тъмно а аз все гледа и последното боклуче да се хвърли, че следващият път е след 2 седмици.
                2.Да пускаш винаги капака на тоалетната,че нали от там изтичат мръсотиите и по този начин да не могат лоши неща в къщата.
                А колото до това/да чукна на дърво/ аз все си чукам на мита глава,че нали си ми е дъвена.А за чукането под масата(по не в нашият край) се казва:чука се под маса а не на маса.защото на маса се севира и ака искаш нещото да не ти се сервира(случи) чукаш отдолу.
                Това за боклука го знам от години от една моя приятелка от Приморско. В БГ се стараех да го спазвам, то и без това боклукът беше доста встрани от жилището ни, ама тука май съм забравила, че само отваряш вратата на кухнята към задния двор, та дори гледам да не оставям вечер боклук в къщата...

                Да не си оставяш чантата на земята ме научи една приятелка, с която работехме заедно. Дори и да съм седнала на ниско кресло и да я оставя за секунда, докато направя нещо кратко, ме гонеше като империалист даси я взема моментално и да я оставя някъде другаде или в скута си, че било на бедност. То убу, ама тук като дойдох, открих, че всички жени си оставят чантите на земята нарочно и се замъдрих, защо ли нямат те това суеверие. Отидеш на ресторант - и гледаш, до столовете на жените на пода - чантите им. Даже ги снимах в началото. Разправяли са ми, че едно време като имали забави, преди момичетата да бъдат поканени от някого, си танцували на групички в кръгче около чантите си, сложени на земята.

                Comment

                Working...
                X