Анонс

Collapse

Правила на форума

Добре дошли във форума на Китай, който е част от форумите по държави към bghelp.net. Това е една чудесна инициатива и се надяваме, че форумът, заедно с участниците в него, ще допринесе с всичко възможно, свързано с процеса на имиграция, адаптация и развитие на китайска земя.

Моля още веднъж да прочетете секцията Често Задавани Въпроси (F.A.Q.)

Преди да публикувате мнения моля да отделите няколко минути и да прочетете нашия Форумен Правилник.

Желателно е писането на кирилица. Ако нямате, може да ползвате вградената в сайта кирилица, която виждате горе вдясно. Когато натиснете с дясното копче, горе ще "падне" меню, от което може да изберете българската фонетична (BP) или бългаската стандартна (по БДС) клавиатура (BG). Разбира се ако не можете или имате някакъв проблем, може спокойно да използвате и латински букви.

Публикуването на лична кореспонденция във форума, без съгласието на подателя, е против правилата и разбиранията ни!

Това е за сега и още веднъж: Добре дошли!
See more
See less

Китайски евнух открил Америка

Collapse
X
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

 • Китайски евнух открил Америка  Чжън Хъ става адмирал, без да е излизал дотогава в открито море

  Големият китайски мореплавател Чжън Хъ е откривателят на Америка. Новият свят е открит 70 години по-рано от Христофор Колумб. Френският в. "Либерасион" цитира книгата "1421: Годината, в която Китай откри Америка". Тя е на британския историк и бивш командир от Кралската флота Гавин Мензис. Авторът твърди, че е открил потънали кораби от флотилията на Чжън Хъ в Карибско море, както и карти на региона от времето на великия мореплавател. Според британския историк Чжън Хъ е минал през пролива, който днес носи името на Фернандо Магелан. Мензис базира твърденията си на карта от 1424 г. с географски точки на американското крайбрежие, което Колумб открил седем десетилетия по-късно.

  Според официалната история на династията Мин великият откривател е достигнал до Ява, Суматра, Виетнам, Сиам, Камбоджа, Филипините, Цейлон, Индия, Арабския полуостров, Сомалия и Бангладеш.


  Когато през 1497 г. Вашку да Гама достига до днешния град Козикод в Южна Индия, той с изненада научава от местните туземци, че армада от китайски мореплаватели вече е била на това място 90 години по-рано. На 11 юли 1405 г. кралската флота на мощната китайска династия Мин се отправя към Индийския океан, командвана от Чжън Хъ. В периода 1405-1433 г. той оглавява седем големи експедиции, по време на които достига до 35 страни в Тихия, Атлантическия и Индийския океан. Чжън Хъ командва огромна за времето си флотилия, с която изминава над 50 000 км. Като цяло далечните плавания на китайския мореплавател изпреварват с 87 години тези на Христофор Колумб, с 92 години Вашку да Гама и със 114 години Фернандо Магелан, който направи околосветско плаване.
  Нищо не дава повод да се мисли, че Чжън Хъ ще стане един от най-големите мореплаватели на всички времена. Той се ражда през 1371 г. под името Ма Хъ в мюсюлманско семейство на дребен чиновник в провинция Юнан. Баща му и дядо му пътуват по суша до Мека за поклонение и тяхното пътуване оказва голямо влияние върху образованието на младия Ма Хъ. Още като дете той говори както китайски, така и арабски. На 10 години е кастриран и е изпратен да служи като евнух в императорския двор. Постепенно израства в йерархията и става главен евнух на императорския двор, печелейки благоразположението на император Чжу Ди. Именно при неговото царуване, в апогея на династията Мин, Чжън Хъ става адмирал от императорската флота, без никога да е излизал в открито море. Той е натоварен с мисията да открие нови земи, далеч от китайските брегове. Плаванията му допринасят много за имиджа на династията като велика сила на Изтока и помагат за постигането на голям напредък в икономическата и дипломатическата област. Първото плаване на Чжън Хъ трае цели две години, през които той стига първо до Централен Виетнам, след което се насочва към Индийския океан през Сиам, Палембанг, Малака и Суматра. След като минава през Цейлон (Шри Ланка), корабите му стигат до днешните индийски градове Колам, Кошин и Козикод. В следващите 28 години Чжън Хъ осъществява още шест експедиции до Източна Африка и Червено море. Той посещава над 30 страни и региони.

  Красимира Темелкова


  Източник: в-к Стандарт
  http://www.standartnews.com
  Wild is the wind

 • #2
  Единственото ужасно вс цялата тази история:
  ... На 10 години е кастриран ...
  O Canada! Terre de nos aïeux,
  Ton front est ceint de fleurons glorieux!...  Comment


  • #3
   Те китайците може и да са ходили в Америка 70 години преди Колумб, ама викингите са първи според мен, защото още 10 век са основали макар и за кратко селища в Северна Америка. Безспорно доказателство е откритото селище в Newfoundland, Canada- L'Anse aux Meadows. http://collections.ic.gc.ca/vikings/
   Last edited by Charlotte; 07-11-05, H:i. Причина: линка

   Comment


   • #4
    А ето и от къде са минали:

    O Canada! Terre de nos aïeux,
    Ton front est ceint de fleurons glorieux!...    Comment


    • #5
     А намерих един виц по случая:

     След като на изпита студентът не може да отговори на нито един въпрос, професорът пита:
     - Знаете ли поне кой е открил Америка?
     Студентът мълчи, а професорът възкликва отчаяно:
     - Христофор...
     Студентът става и се запътва към вратата. Професорът ядосано пита:
     - Къде отивате?
     - Нали извикахте следващия...
     O Canada! Terre de nos aïeux,
     Ton front est ceint de fleurons glorieux!...     Comment


     • #6
      Ето и още малко информация за Чжън Хъ:
      Автор: Павел Пашев

      В течение на 28 години гигантските "кораби съкровища" на Чжън Хъ плават из морета и океани, за да отнесат обратно знаци на преклонение пред китайския император и за да разширят китайското влияние по света.

      Но малко преди смъртта на Чжън Хъ, който умира на 62 години, императорът се сменя и новият владетел, който води войни с племената на запад от Китай, забранява всякакви бъдещи експедиции по море, тъй като те са прекалено скъпи. Невероятните за времето си кораби на Чжън Хъ са унищожени. Това обрича Китай на 500 години изолация, а над моретата и океаните започват да властват Испания и Португалия, а по-късно Великобритания и Америка.
      Залезът на морската слава на Китай е свързан и с изграждането и развитието на Великия китайски канал, който свързва южната със северната част на страната. Превозването на стоки по канала било много по-лесно, по-безопасно и по-евтино от пътуването по море и това в голяма степен е обрекло китайския морски флот.

      Чжън Хъ е роден през 1371 г. в град Кунян, в югозападната китайска провинция Юннан. Фамилното му име е Ма. Той произхожда от малцинствена група, наречена семур. Семурите са преселници от Централна Азия и изповядват исляма.

      Юннан е едно от последните места в Китай, което остава бастион на свалената от власт монголска династия Юан. Когато през 1382 г. армиите на новата династия Мин превземат Юннан, Чжън Хъ е пленен и, както често са постъпвали с пленниците по онова време, е кастриран. Единадесетгодишното момче е отведено в град Нанцзин, където става слуга на един от китайските принцове. Този принц по-късно става прочутият китайски император Юнлъ. Именно Юнлъ дава на своя слуга името Чжън Хъ.

      Според запазилите се исторически записки Чжън Хъ бил с много едър ръст и яко телосложение. Имал "изсечени черти, източени уши, походка на тигър, ясен и звънлив глас". Пъргавият му ум будел възхищение. Освен това Чжън Хъ бил изключително смел воин. Когато Юнлъ сваля от трона своя племенник, Чжън Хъ смело се бие при завладяването на столицата Нанцзин и заради качествата си става доверен човек на новия император.

      Император Юнлъ е бил изключителен владетел. Той изгражда Великата китайска стена във вида, в който е днес. Построява новата столица Пекин, Забраненият град и повечето огромни пекински храмове. Юнлъ решава да развие търговията с чужбина и да изследва нови земи. Начело на замисления могъщ флот назначава Чжън Хъ.

      Някои от корабите, поверени на Чжън Хъ, са нещо невиждано дотогава. Според запазилите се исторически записки с дължината си от 122 метра и широчина 50 метра, те са по-големи от футболно игрище. Това са много големи кораби, дори и за днешните мащаби. Снабдени са с магнитни компаси и имат водонепроницаеми прегради в корпуса. Тази иновация за времето си е нещо, за което европейците ще трябва да изчакат стотици години.

      Корабите на Чжън Хъ разполагат с огромни количества провизии, а на палубите им има пространство, отделено за зеленчукови градини. Един китайски историк описва флотилията на Чжън Хъ така: "Корабите, които отплаваха по Южното море, са като къщи. Когато разпънат платната си, те приличат на огромни облаци в небето".

      През 1405 година Чжън Хъ тръгва на първото си плаване с по-голям флот от испанската армада. На неговите 317 големи и малки кораба с червени платна и копринени знамена на мачтите има над 28 000 души екипаж, войници, преводачи, лекари, писари и занаятчии. Те са получили заповед от императора да плават "към страни зад хоризонта, чак до края на Земята". Целта на експедицията е да се демонстрира колко могъщ е Китай и да се съберат подаръци от "задморските варвари", с които те да изразят почитта си.

      Чжън Хъ води седем експедиции през периода от 1405 до 1433 година. Тъй като през много продължителен период Китай е развивал културата си в изолация, китайците са смятали държавата си за центъра на света. Те наричат държавата си Чжунгуо, което означава Централна държава. Императорът смятал за свой дълг да привлече "всички под небето", за да ги цивилизова в Конфуцианска хармония. Когато в Забранения град пристигали чуждестранни посланици, те трябвало да коленичат и три пъти да се поклонят доземи на императора. В замяна на почитта си, чуждестранните владетели получавали подаръци и специални печати, които потвърждавали властта им. При едно от пътуванията на Чжън Хъ местният владетел в остров Цейлон (Шри Ланка) не приел подобаващо пратениците на императора и затова бил отведен в Китай "за инструкции". Върнали го обратно при следващата експедиция на адмирала.

      Чжън Хъ носел порцелан, копринени платове, стоманени сечива, чай и императорски грамоти. В Китай отнасял екзотични подправки, скъпоценни камъни и перли, екзотични растения и животни от далечни страни. Истински фурор в Пекин предизвикал един донесен от Африка жираф.

      В книгата си "1421", която се превръща в бестселър, бившият британски морски офицер Гавин Мензес твърди, че Чжън Хъ е достигнал Америка през 1421 година и е обиколил света много преди Колумб и Магелан. Мнозина специалисти признават, че китайците са стигнали до Австралия 300 години преди капитан Кук, но повечето са на мнение, че твърденията на Гавин Мензес не са подкрепени с достатъчно доказателства. Любопитното е обаче, че след една от последните си експедиции Чжън Хъ получава титлата "Адмирал на Западните морета", а Китай граничи с морета само на изток.

      Макар да не е сигурно дали Чжън Хъ е стигнал до Америка, безспорен факт е, че той е плавал край Южна Азия, в Индийския океан, Персийския залив и до Африка. Експедициите на адмирала довели до съставянето на нови морски карти и до откриването морски пътища до страни, които днес отново обръщат поглед към Китай като безспорен лидер в региона.

      Адмирал Чжън Хъ получил прозвището "три съкровища" - на китайски "Сан Бао". Според неколцина от "Сан Бао" тръгва легендата за Синбад мореплавателя.

      Сан Бао е толкова популярен сред китайците в Югоизточна Азия, че и днес в храмовете, посветени на адмирала, вярващите докосват статуята му за късмет. В Сингапур дружеството Приятели на Чжън Хъ строи копие на кораба му, който ще участва в националните тържества в чест на адмирала тази година. "Ролята на Азия в историята на мореплаването не е получила нужното признание" смята ръководителят на Приятели на Чжън Хъ в Сингапур, Чун Чикет.
      Днес в родината на Чжън Хъ древният адмирал отново е на особена почит и Китай също строи копие на кораба му. За строителството отговаря съименник на Чжън Хъ, пенсионираният адмирал Чжън Мин. "Китай зове народа си да понесе духа на Чжън Хъ, да развива свързаната с морето икономика и да допринесе за обединението на страната, за приятелските отношения и за общия просперитет на приятелските съседни народи", сочи Чжън Мин.

      Чжън Хъ е погребан край Нанцзин и до неотдавна единствените, които навестяваха скромния му гроб, бяха неговите роднини, потомци на племенника му, когото адмиралът осиновил. Сега близо до гроба на Чжън Хъ се изгражда огромен културен център в памет на адмирала.
      O Canada! Terre de nos aïeux,
      Ton front est ceint de fleurons glorieux!...      Comment


      • #7
       Относно: Китайски евнух открил Америка

       Първоначално написано от Charlotte


       [SIZE=2]Чжън Хъ става адмирал, без да е излизал дотогава в открито море

       Големият китайски мореплавател Чжън Хъ е откривателят на Америка. Новият свят е открит 70 години по-рано от Христофор Колумб. Френският в. "Либерасион" цитира книгата "1421: Годината, в която Китай откри Америка". Тя е на британския историк и бивш командир от Кралската флота Гавин Мензис...

       Charlotte,
       Авторката на статията ми е съученичка от езиковата..
       Merci за добрата новина, много се радвам за нея
       Между другото, статията си я бива също де
       Last edited by BaiBradur; 19-12-05, H:i.
       - - - - - -
       doutin

       Comment


       • #8
        Относно: Китайски евнух открил Америка

        Това , че е открил Америка е голяма глупост. Наричан е Адмирала на Западните морета, точно защото всичките му експедиции са на запад- кьм Индия и Африка. Но няма данни да е заобикалял Африка от юг, или да е плувал кьм Америка.
        Китайски флот в Карибско море, Магеланов проток ?!?!
        А , и обиколка на света....
        Ето това ще учим по история и география , когато Китай стане новия световен лидер....
        Кой, ако не аз, кога, ако не сега...

        Comment


        • #9
         Относно: Китайски евнух открил Америка

         Първоначално написано от antonydelarea
         Това , че е открил Америка е голяма глупост. Наричан е Адмирала на Западните морета, точно защото всичките му експедиции са на запад- кьм Индия и Африка. Но няма данни да е заобикалял Африка от юг, или да е плувал кьм Америка.
         Китайски флот в Карибско море, Магеланов проток ?!?!
         А , и обиколка на света....
         Ето това ще учим по история и география , когато Китай стане новия световен лидер....
         Да де, ама статията е на Мензис - англичанин, а не на китайци. В Китай си се казва, че човекът е плувал основно на Запад, а не на Изток (където е Америка от Китайска гл. точка). Знайно е, че доставя първият жираф в Китай, както и, че прави васали някакви арабски емири. Наистина откритията му и плаванията изпреварват с няколко десетилетия тези на европейците.

         Comment


         • #10
          Относно: Китайски евнух открил Америка

          Ами да, императорът, който прекратява морските експедиции е мислел доста стратегически. Резултатите са явни - Китай днес си държи по-голямата част от завоюваните територии, защото са му непрекъснати от големи води, докато Англия, Испания, Франция, Холандия, Португалия по една или друга причина безславно се разделят с по-голямата част от морските и задморски владения.
          А за Центъра на света - да, така са си мислели и то не без основание, все пак по през 17-ти век Китай става най-мощната и развита държава на света и громи Холандия, Монголия, Тибет, ... та дори и Русия на Петър Първи.

          Comment

          Working...
          X