Анонс

Collapse

Правила на форума

Добре дошли във форума на Испания, който е част от форумите по държави към bghelp.net. Това е една чудесна инициатива и се надяваме, че форумът, заедно с участниците в него, ще допринесе с всичко възможно, свързано с процеса на имиграция, адаптация и развитие на испанска земя.

Моля още веднъж да прочетете секцията Често Задавани Въпроси (F.A.Q.)

Преди да публикувате мнения моля да отделите няколко минути и да прочетете нашия Форумен Правилник.

Желателно е писането на кирилица. Ако нямате, може да ползвате вградената в сайта кирилица, която виждате горе вдясно. Когато натиснете с дясното копче, горе ще "падне" меню, от което може да изберете българската фонетична (BP) или бългаската стандартна (по БДС) клавиатура (BG). Разбира се ако не можете или имате някакъв проблем, може спокойно да използвате и латински букви.
Публикуването на лична кореспонденция във форума, без съгласието на подателя, е против правилата и разбиранията ни!

Това е за сега и още веднъж: Добре дошли!
See more
See less

Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

Collapse
X
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

 • Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

  В тази тема смятам да предоставяме информация по въпроса, за предпочитане от официални правителствени източници, а не медии, а още по-малко слухове. Започвам с един текст, който не казва нищо ново, но е официалното решение на испанското правителство за въвеждане на преходен период:
  [SHOWTOGROUPS="2"]Referencia del Consejo de Ministros
  viernes, 22 de diciembre de 2006

  ОДОБРЕН Е ПРЕХОДНИЯТ ПЕРИОД ЗА СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА РАБОТНИЦИ ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

  Този период, който ще бъде от 2 години, ще се прилага по гъвкав начин, така че ако пазарът на труда в Испания го позволява да може да се намали указаният максимален срок.

  Съветът на министрите одобри решение, с което се установява срокът на преходният период за свободно движение на работници от България и Румъния.

  Решението указва, че преходният период установен от Договора за присъединяване в Испания ще има продължителност от 2 години, считано от 1 януари 2007, датата на присъединяване. С изтичане на този период Испания ще прилага към българските и румънските работници европейските свободи за свободно циркулиране на работната ръка в тяхната пълнота.

  Испания, в съгласие с общите декларации, които ще подпишат страните членки на ЕС по отношение на свободното движение на работници от България и Румъния, залага на това решение за да ускори максимално пълното прилагане на европейската практика по отношение на свободно движение на работници от въпросните страни.

  В този контекст, испанското правителство смята да прилага по отношение на работниците от България и Румъния един силно съкратен спрямо установения в Договора за присъединяване преходен период, който ще бъде 2 години.

  Оценка в края на първата година

  В допълнение, решението има за цел да приспособи този период по гъвкав начин, така че ако пазарът на труда в Испания го позволява да може да се намали указаният максимален срок. За целта на края на първата година правителството, заедно със социалните партньори, ще оцени ефектите от прилагането на преходния период и в зависимост от заключенията ще се одобри продължаването на същия или неговото прекратяване. Ако се случи второто, в този момент ще бъдат въведени европейските свободи за свободно циркулиране на работната ръка в тяхната пълнота.

  Прилагането на този преходен период по отношение на българските и румънските работници се ползва с одобрението на най-представителните синдикални и бизнес организации в страната ни, които бяха консултирани в рамките на социалния диалог.

  Правитеслтвото, чрез Министерство на външните работи и сътрудничеството, Министерство на вътрешните работи и Министерство на труда и социалните въпроси, ще диктува указанията и действията, които са необходими за изпълнение на това решение.
  [/SHOWTOGROUPS]
  Ясно е, че оттук нататък интерес ще представляват тези указания и действия на министерствата.

  * преводът мой
  Last edited by Vassilena; 15-01-07, H:i.

 • #2
  Относно: Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

  Министерството на труда и социалните въпроси публикува на 10/01/2007 информация за административните формалности, които българските и румънските граждани трябва да следват.

  [SHOWTOGROUPS="2"]Trabajo y Asuntos Sociales informa sobre los trámites a seguir por los ciudadanos búlgaros y rumanos

  Гражданите на тези страни, които вече притежават разрешително за работа и престой няма нужда да предприемат никакви административни формалности.

  10.01.2007
  От 1 януари 2007 влезе в сила присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз като пълноправни страни членки, присъединяване, за което Испания въведе преходен период от 2 години с цел да се премине колкото може по-бързо към пълното прилагане на ценностите на общността за свободно движение на работници от цитираните страни.

  От 1 януари гражданите на Румъния и България са в равноправно положение с гражданите на останалите страни членки по отношение на влизането в страната ни, развиването на собствен бизнес, пребиваването с цел обучение или просто получаването на резиденция за развиване на нелукративни дейности. Преходният период не влияе на тези случаи, в които румънците и българите са третирани във всяко отношение като всеки друг гражданин на ЕС.

  Мораториумът, който Съветът на министрите прие на 22 декември 2006 се отнася изключително за румънските и българските граждани, които искат разрешително за престой с цел да работят като наети лица (за чужда сметка).

  В тези случаи, предприемачът или работодателят, който иска да сключи договор с български или румънски гражданин, който няма разрешително за работа, трябва да представи съответното заявление в Oficinas de Extranjería или Areas de Trabajo y Asuntos Sociales на las Subdelegaciones del Gobierno.

  След като компетентният орган, където е представено заявлението, даде положителен отговор, ако чужденецът живее в България или Румъния, трябва да поиска в Консулството съответната виза; а ако гражданинът живее легално в Испания, трябва да направи постъпки за получаване на Лична карта на чужденец (Tarjeta de Identidad de Extranjero) без да е необходимо да се връща в страната си. Започването на трудова дейност и регистрацията в системата на Социална сигурност може да се направи само когато влизането в страната е станало с виза или когато е получено разрешителното за работа и престой.

  Предприемачите, които наемат хора от Румъния и България без разрешително за работа, трябва да знаят, че нарушават Законът за чужденците и подлежат на глоба от 6001 до 60 000 евро.

  Трябва да се уточни, че за наемането на българи и румънци не съществува квота или ограничение на разрешителните и няма да бъде вземано предвид състоянието на заетостта в страната и ще могат да заемат всяка длъжност във всеки сектор. Освен това, в случаите, когато е необходима, визата ще бъде безплатна.

  РАБОТА ЗА СОБСТВЕНА СМЕТКА, СТУДЕНТИ И НЕЛУКРАТИВНИ ДЕЙНОСТИ

  В случаите, когато български и румънски граждани не искат да работят за чужда сметка, според действащото законодателство, от карта за престой (tarjeta de residencia comunitaria) имат нужда само онези, които развиват нелукративна дейност, докато студентите и самонаетите лица не се нуждаят от нея. Студентите и самонаетите лица имат нужда само от валиден паспорт.

  За да получат Tarjeta de Residencia Comunitaria гражданите на България у Румъния трябва да представят в два екземпляра форма ЕХ16 (която може да се изтегли от уебсайта на Министерството на труда и социалните въпроси или да бъде получено на местата, където трябва да се подаде) и оригинал и копие или на паспорта, или на личната карта на чужденец (Tarjeta de Identidad de Extranjero). За малолетни се изисква сертификат за раждане.

  От 1 януари 2007, гражданите на тези страни, които вече притежават разрешително за работа и престой не е необходимо да предприемат никакви административни постъпки.


  http://www.tt.mtas.es/periodico/inmi...NM20070110.htm
  [/SHOWTOGROUPS]
  * Преводът мой

  И още един документ, който представлява интерес:
  Instrucción DGI/08/2006 sobre régimen de entrada, permanencia y trabajo en España de los trabajadores por cuenta ajena nacionales de los estados que se incorporan a la UE el 1 de enero de 2007, y de sus familiares
  Last edited by Vassilena; 28-09-07, H:i.

  Comment


  • #3
   Относно: Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

   На мен не ми става ясно как мога да получа право на работа , като от 2 години живея тук, даже ме поканиха да гласувам. Мъжът ми март месец взема постоянна резиденция. Моля, ако на някой му се е изяснило, да сподели.

   Comment


   • #4
    Относно: Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

    Първоначално написано от luky
    На мен не ми става ясно как мога да получа право на работа , като от 2 години живея тук, даже ме поканиха да гласувам. Мъжът ми март месец взема постоянна резиденция. Моля, ако на някой му се е изяснило, да сподели.
    [SHOWTOGROUPS="2"]Зависи с какъв статут си била - с резиденция без право на работа или от т.нар. нелегални.
    В първия случай и на мен не ми е напълно ясно, но има вероятност да получат пълни права автоматично т.е. да нямат 2-годишно ограничение за работа. Не знам обаче как да се разбере това, може би като се поиска тархета комунитария ще стне ясно. Тя така или иначе трябва да се поиска при изтичане на предишната резиденция.
    За нелегалните редът ми е ясен горе-долу. Първо трябва да си извадят тархета комунитариа. След това като си намерят работодател той трябва да поиска за тях разрешително за работа по стария ред. Разликата от преди е, че няма да е нужно да си ходят до България за получаване на лукративната резиденция. Трябва да подчертая, че това не е някакъв специален ред за регуларизация, а редът съгласно цитираните по-горе документи. В тоя случай няма да има никакво значение от колко време човек е в Испания.
    [/SHOWTOGROUPS]
    И накрая, това е мойта интерпретация на обявените правила и не е непременно изчерпателна. Може да има неща, които не знам.
    Last edited by Vassilena; 15-01-07, H:i.

    Comment


    • #5
     Относно: Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

     Какво ще кажете за това:
     http://extranjeros.mtas.es/es/genera...cb85d9ca1.html

     Comment


     • #6
      Относно: Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

      Това се отнася за съпрузите на граждани на ЕС, които не са граждани на ЕС. Когато и двамата съпрузи (или деца) са граждани на ЕС не е логично единия да ползва някакви права като familiar, защото той вече има тези права като гражданин на ЕС.

      Comment


      • #7
       Относно: Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

       Благодаря много за информацията! Дано има повече българи като теб!

       Comment


       • #8
        Относно: Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

        Би било добре ако използваш бутончето
        Pacta clara, boni amici!


        FruItS aLl ovEr THe WorLd UnITe!


        Comment


        • #9
         Относно: Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

         В "Нова дума" от 20.01.пише,че: ако един от съпрузите има резиденция за работа,то другият (съпруг/а) и деца до 21год. първо трябва да си извадят DNI,а след това получават и резиденция за работа без да е необходимо да имат договор за това!Достатъчно е да носят трахетата на съпруга(та) си!
         Така пише в статията ,но все пак това не е официален документ!

         Comment


         • #10
          Относно: Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

          Първоначално написано от stef
          В "Нова дума" от 20.01.пише,че: ако един от съпрузите има резиденция за работа,то другият (съпруг/а) и деца до 21год. първо трябва да си извадят DNI,а след това получават и резиденция за работа без да е необходимо да имат договор за това!Достатъчно е да носят трахетата на съпруга(та) си!
          Така пише в статията ,но все пак това не е официален документ!
          Е много ли е трудно да се иде на официалния саит на европеиската комися и да се про4ете -при това на Бг ски вместо да се 4етат на6и и не знам си какво весници?
          http://ec.europa.eu/employment_socia...on_2007_bg.pdf

          то4ка 3 и 4 в линка си пи6е - от това по официална инфо няма накаде пове4е.

          Comment


          • #11
           Относно: Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

           Първоначално написано от High_Skilled_BG
           Е много ли е трудно да се иде на официалния саит на европеиската комися и да се про4ете -при това на Бг ски вместо да се 4етат на6и и не знам си какво весници?
           http://ec.europa.eu/employment_socia...on_2007_bg.pdf

           то4ка 3 и 4 в линка си пи6е - от това по официална инфо няма накаде пове4е.
           Не се заблуждавайте, става дума за членовете на ЕС 25, а ние не сме там!

           Comment


           • #12
            Относно: Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

            Първоначално написано от luky
            Не се заблуждавайте, става дума за членовете на ЕС 25, а ние не сме там!
            Ама ти маи и на Бг не може6 да 4ете6 маи а ......
            виж заглавието на документа па тогава даваи мнение...

            СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА РАБОТЕЩИ КЪМ И ОТ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ –
            КАК ТОЧНО ЩЕ СТАВА ТОВА НА ПРАКТИКА?

            Comment


            • #13
             Относно: Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

             Съжелявам, объркала съм се. Позволявам си пак да си дам мнението: Това, че го пише в официалния сайт на Европейската комисия, не означава, че испанците не са решили друго. То ако става дума за това, свободното пътуване в страните на Европа ни е гарантирано още от Хартата за правата на човека от 1948 г., както и свободното работене там, където пожелаем.
             Last edited by luky; 23-01-07, H:i.

             Comment


             • #14
              Относно: Достъп до пазара на труда в Испания за българи и румънци

              И на испанското посолство в София има съобщение че, българските граждани които отиват за по малко от 180 дни ,за сезона работа не се нуждаят от работна виза.Звучи ми твърде лесно.

              Comment


              • #15
               Съпрузи на притежатели на разрешително за работа

               [SHOWTOGROUPS="2"]Малко новини за онези, които са пребивавали редовно като съпрузи на притежатели на разрешително за работа, но самите те не са имали право на работа.
               Оказа се, че могат да поискат tarjeta de residencia с право на работа като съпруг/а на гражданин на ЕС притежаващ разрешително за работа. Към документите трябва да се представи препис от акт за граждански брак не по-стар от 3 месеца. (Аз смятах, че този режим е приложим само за съпрузи, които не са граждани на ЕС, но служителката, с която разговарях ми каза, че е възможно да се подходи така.)
               Другият начин е да поискат tarjeta de residencia възоснова на това, че самите те са граждани на ЕС. Тя ще бъде без право на работа, но когато си намерят оферта за работа с нея могат да си сменят тархетата с такава, която дава право на работа. [/SHOWTOGROUPS]

               Comment

               Working...
               X