Анонс

Collapse
No announcement yet.

Флоренция – люлката на Ренесанса

Collapse
X
 • Filter
 • Време
 • Show
Clear All
new posts

 • Флоренция – люлката на Ренесанса

  Няколко неща са характерни за един италианец. На първо място – много обича майка си. Второ – обича папата и е ревностен католик, което не му пречи да е бохем и да флиртува. И трето – страшно е привързан към родния си град, дори повече отколкото към родината. Именно тази черта озадачава най-много – в Италия местният патриотизъм изпреварва националния. Човек разбира защо това е така в момента, в който стъпи във Флоренция. Много повече от град в Италия, Флоренция е “градът на градовете”, люлка на Ренесанса и заедно с Рим е символ на всички постижения на страната, разположена на Апенинския полуостров.


  Малко факти


  Флоренция е столицата на Тоскана, разположена е почти в средата на Италия, между две морета. Населението й е 375 000 души, от които 47 % мъже и 53% жени. След няколко зловещи шеги за характера и методите на флорентиките, разказани от местни хора, картината става ясна.


  Районът около града е изключително красив – сред великолепни лозови масиви са разположени множество провинциални имения, някои от които принадлежат на най-богатите хора в Италия или на световноизвестни звезди и знаменитости.


  Икономиката на Флоренция е съсредоточена в сферата на услугите – туризъм, търговия, занаяти и банков сектор. Всяка година тук идват милиони туристи от цял свят, привлечени от музеите, архитектурата и галериите. Градът е много активен културен център и периодично се организират изложби и фестивали.


  Изкуство


  Първото впечатление от Флоренция е, че почти всичко тук е посветено на Ренесанса. Когато през 15-ти век фамилията на Медичите идва на власт, градът достига върха на своята слава – заедно процъфтяват изкуство, политика и икономика. И макар Тоскана да става част от Италия през 1860 г., Флоренция си остава и до днес една от културните столици на света. Съвсем спокойно можем да кажем, че това е градът на изкуствата – според данни на UNESCO тук се намират около 30% от най-значимите шедьоври.


  Флоренция град-музей – тук всяка уличка, лъкатушеща между грандиозните площади и музеи, има вековна история и почти усещате как по настилката са вървели Ботичели, Леонардо да Винчи, Данте, Бокачо и Петрарка.


  Първата разходка във Флоренция може да скандализира по-консервативния балканец. Ренесанса заобикаля с власт и стил, в много случаи показан чрез преклонението на старите майстори пред голото тяло. Почти на всяка крачка има шедьовър или изключително автентичен дубликат, който разкрива цялото великолепие на човешките форми и стемежа към съвършенство. Античната история има водеща роля тук – фантастични скулптури на Посейдон, Персей и Язон доминират на измазани улици и красиви площади. Символ на всичко това е Давид на Микеланджело – юдейският цар, победил гигантът Голиат, може да бъде видян на много места – той е на централния площад Пиаца дела Сеньория, на хълма, извисяващ се над града, а волевият му и замислен поглед е на всяка втора туристическа картичка.


  Забележителностите

  Галерията “Уфици” е един от най-известните музеи в Италия и в света изобщо. Ако успеете да се прeборите с ордите японски туристи (често билетите се запазват месеци предварително), тук ще откриете някои от най-големите шедьоври на миналото хилядолетие. В начaлото сградата била една от резиденциите на Медичите, която те използвали за административни цели. Всъщност думата “офис” произлиза точно от наименованието “Уфици”. Постепенно тя се превърнала в галерия. Завладяващата атмосфера в над 40 стаи говори за меценатския гений на Медичите. Тук са картините “Пролет” и “Раждането на Венера” на Сандро Ботичели, а също и произведения на Тициан, Микеланджело и Леонардо да Винчи. Коридорът “Васари”, който свързва галерията с двореца “Пити”, съдържа богата колекция от автопортрети на различни художници.


  Дворецът “Векио” е най-значимата сграда във Флоренция. Стоежът й е започнат през 1299г. и носи отличителните белези на готическата архитектура. През вековете е изпълнявал различни функции, а за кратко е бил обитаван от фамилията на Медичите. Именно в този период (1550-65), той е превърнат в сграда на правителството и официална резиденция на управляващото семейство. Вътре има различни и красиво декорирани стаи – най-забележителните сред тях са Залата на лилиите и Стята на стихиите. Дворецът “Векио” е едно от местата, където е сниман филмът “Ханибал”, в който Антъни Хопкинс се превъплъщава в гениалния изкуствовед и сериен убиец Ханибал Лектър.


  Дворецът “Пити” е друг известен музей на Флоренция. В него преобладават скулптурите на Микеладжело – Давид, Пиета за Палестина, Четиримата затворници. Te създават уникално усещане за жизненост и триизмерност. В музея има и много картини от ерата на Ренесанса и Барока. Сред тях са произведения на Мазачо, Джото и Караваджо.


  Флоренция има още хиляди забележителности, които могат да бъдат описвани с часове. Сред тях са музеят “Сан Марко”, величествената катедрала, базиликата “Сан Лоренцо”. Градът е побрал толкова много музеи, че може спокойно да се конкурира с Париж и Ню Йорк.


  Хората

  Веднага прави впечатление – флорентинците имат особено чуство за хумор. Те с лекота се шегуват със себе си и разказват, че флорентинските жени са толкова опасни, че сутрин дават отрова на съпрузите си и ако половинките им не се върнат за вечеря, то ги чака тежка нощ.


  На мода са вицовете за карабинерите – италианската полиция. Твърди се, че карабинерите се движат по трима - един да чете, един да пише и един да се движи в културна среда.


  Всички малки китни кафенета и ресторанти са винаги пълни – това е част от манталитета на италианците. Хората се забавляват, говорят, смеят се по всяко време на денонощието и това не пречи на никого.


  Кухнята


  Местната кухня е на ниво – освен стандартната “паста”, се предлагат различни и най-оригинални ястия с фасул. Всеки, който е посетил Флоренция, трябва да опита поне две неща – първото е ароматното и плътно тосканско вино, а второто е далеч по-евтиния флорентински сладолед. После съвсем спокойно може да се поразходи покрай брега на река Арно и по моста, на който има десетки кокетни златарски и занаятчийски магазини.


  Невъзможно е човек да опознае Флоренция изцяло. Градът, макар и неголям, е толкова необятен, че винаги те оставя с усещането, че трябва да се върнеш. Това е мястото, където започнал Ренесансът, възходът на човечеството, и тук се разбира защо Италия, а заедно с нея и Европа, е люлка на цивилизацията.
Working...
X